nieuws

Prologis: bezettingsgraad groeit naar 94 procent

Warehousing

Logistiek vastgoed ontwikkelaar Prologis heeft in het laatste kwartaal van 2013 de bezettingsgraad van zijn distributiecentra in Europa, 13,7 miljoen vierkante meter in totaal, zien stijgen naar 93,6 procent. Het aantal nieuw afgesloten huurovereenkomsten en huurverlengingen steeg in datzelfde kwartaal met 1,4 procent, aldus het bedrijf afgelopen woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Prologis: bezettingsgraad groeit naar 94 procent

De stijging in de vraag naar distributiecentra in Europa wordt volgens Prologis gedreven door veranderingen in de supply chain, handel en e-commerce. Het Amerikaanse vastgoedbedrijf verhuurde in het vierde kwartaal van 2013 op het Europese continent 994.700 vierkante meter aan logistiek vastgoed en drie miljoen vierkante meter in heel het afgelopen jaar.

Huurstijging van 4,1 procent

In het vierde kwartaal zijn het aantal nieuwe huurovereenkomsten en huurverlengingen dat is afgesloten in Europa gestegen met 1,4 procent, gedreven door een sterk resultaat in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Zweden. In 2013 steeg daarnaast de huur netto met 4,1 procent.

VK vooral vraag vanuit Midlands

De sterkste markten in het vierde kwartaal qua vraag waren voor Noord-Europa: Gotenburg, München, Keulen, Düsseldorf en Zuid-Nederland. In Zuid-Europa concentreerde vraag zich in Lyon, Lille en Le Havre en in Centraal en Oost-Europa lag het zwaartepunt in Poznan, Wroclaw en Praag. In het Verenigd Koninkrijk was er vooral veel vraag naar distributieruimte vanuit de Midlands, Londen en het zuidoosten in het Verenigd Koninkrijk.

Eén speculatieve ontwikkeling

In alle Europese markten blijft het aanbod van moderne klasse-A distributiecentra laag. In het vierde kwartaal van vorig jaar heeft Prologis Europa vier ontwikkelingen opgestart van in totaal 126.800 vierkante meter, waarvan één speculatief.

Daarnaast heeft Prologis Europa in het vierde kwartaal acht distributiecentra aangekocht van in totaal 213.700 vierkante meter voor 151 miljoen euro, waaronder: 172.100 vierkante meter logistieke portefeuille in Duitsland en 18.400 vierkante meter logistiek vastgoed in Spanje.

Dertig miljoen voor niet-speculatieve grond

In het vierde kwartaal van 2013 heeft Prologis Europa volgens eigen zeggen aan dertig objecten (waaronder twee percelen) voor in totaal 436 miljoen euro geïnvesteerd via vier eigen Europese fondsen. Daarnaast heeft het bedrijf 123 hectare zogeheten ‘niet-strategische grond’ in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en Tsjechië verkocht voor dertig miljoen euro.

Reageer op dit artikel