nieuws

Logistiek vastgoed: snel bouwen en extreem duurzaam

Warehousing

De volumegroei in de kwakkelende Nederlandse vastgoedmarkt zit vooral in de hoek van de logistiek vastgoed. Distributiecentra moeten op dit moment vooral snel en zo duurzaam mogelijk worden gebouwd zo bleek vrijdag tijdens een bijeenkomst in Tiel waar het nieuwe dc van Wehkamp en het ultra duurzame dc van DokVast in Tilburg als voorbeelden dienden.

Logistiek vastgoed: snel bouwen en extreem duurzaam

Tijdens deze zogeheten ‘power meeting’ in het hoofdkantoor van panelenproducent Kingspan op logistiek bedrijvenpark Medel ging Peter van Meerwijk, projectleider namens DENC bij de nieuwbouw van het e-commerce dc van Wehkamp, in op de visie van de opdrachtgever bij de plannen voor dit indrukwekkende pand tot en met de realisatie die nu volop in gang is.

Afwijkend gebouwontwerp

“In maart 2013 zijn we door WDP Nederland, dat op dat moment in de race was voor de ontwikkeling van het Wehkamp dc, benaderd of we een logistiek concept wilden presenteren aan Wehkamp dat antwoorden geeft op de vragen van hoe ga je om met personeelsstromen en werkklimaat in combinatie met een afwijkend gebouwontwerp.”

Uitstraling dc belangrijk

Na nog een tweede presentatieronde in juni hakte Wehkamp de knoop door en werd besloten dat WDP het pand zou gaan ontwikkelen. Van Meerwijk: “Zij maakten volgens Wehkamp als beste de vertaalslag hoe het logistieke concept moet worden ingepast in een pand dat er ook nog eens esthetisch en duurzaam verantwoord uit moet zien. Wehkamp vindt de uitstraling van het pand erg belangrijk aangezien het als webwinkel maar een beperkte mogelijkheid heeft om zich naar buiten toe te presenteren.”

Snel vergunningtraject

Daarna ging het proces snel aldus Van Meerwijk vrijdag tegen de deelnemers aan deze sessie, waarvan de organisatie in handen was van Duurzaam Gebouwd. “In oktober werd de bouwvergunning aangevraagd en begin november al ie verleend door de gemeente Zwolle. Anderhalve week later ging de eerste paal al de grond in.”

Dc is zomer 2015 operationeel

Volgens Van Meerwijk verloopt de bouw van het Wehkamp dc op dit moment voorspoedig. “Begin mei is het pand water- en winddicht en dan kan ook een begin worden gemaakt met de inrichting en de plaatsing van de mezannines. Aansluitend worden de logistiek systemen geïnstalleerd en ingeregeld en in de zomer van 2015 moet het pand operationeel zijn.”

Open begroting

Volgens Van Meerwijk zijn bij de bouw contractuele afspraken gemaakt die afwijkend zijn ten opzichte van reguliere bouwprojecten. “Die is flexibel wat inhoudt dat we een open begroting aanhouden die ons de ruimte biedt voor beslissingen op basis van voortschrijdend inzicht. Noodzakelijk omdat voor het logistieke deel een investering nodig is van zeventig miljoen euro. We hebben die flexibiliteit ook nodig omdat het een lang engineering traject betreft, waarin het pand zich moet voegen aan de logistieke inrichting.”

Doorloopsnelheid vier keer groter

Ook wist Van Meerwijk te melden dat de doorloopsnelheid van het nieuwe dc in Zwolle vier keer groter zal zijn dan die van Dedemsvaart waar Wehkamp nu nog zetelt. “In Zwolle werken straks vijfhonderd mensen dat houdt in dat er in het dc zes mensen per vierkante meter werken.”

Excellent niet haalbaar

Op het vlak van duurzaamheid streeft Wehkamp naar een BREEAM-NL ontwikkelingscertificaat met het predicaat ‘very good’. Excellent hebben we ook in kaart gebracht maar de kosten wogen niet op tegen de baten dus daar hebben we van af gezien.” Naast duurzame voorzieningen als een bedrijfspendelbus en oplaadpunten voor elektrische auto’s kijkt WDP ook naar de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak en de mogelijke investering in een windmolenpark.”

Wehkamp kan uitbreiden

Anticiperend op toekomstige groei beschikt Wehkamp straks ook ruimte voor uitbreiding op de toekomstige locatie in Zwolle. “Bij het ontwerp is al rekening mee gehouden met een mogelijke uitbreiding aan de achterkant van het pand.”

BREEAM-outstanding score

Het schoolvoorbeeld van een extreem duurzaam en snel gebouwd pand, is het dc dat DokVast uit Oisterwijk op Vossenberg-West II door Heembouw liet bouwen. Het dc beschikt over een BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat. Bijzonder is de score van 92 procent, de hoogste Outstanding-score in Nederland. Het dc werd begin december vorig jaar opgeleverd, na een extreem korte bouwtijd van 21,5 weken.

Lat hoog op gebied van duurzaamheid

Het distributiecentrum is 43.000 vierkante meter groot en is inmiddels deels in gebruik door DB Schenker, dat vanuit dit pand de logistiek doet voor klant Nokia Siemens Networks. “De eerste 20.000 vierkante meter hebben we in vijftien weken gerealiseerd en de volgende 10.00 in twee weken. Bij de bouw hebben we op twee fronten, duurzaamheid en tijd, de lat hoog gelegd. In mei hadden we de eerste contacten met Schenker/Nokia en in oktober kon het pand in gebruik worden genomen. We bouwden het pand al terwijl de vergunning nog in aanvraag was”, stelden Jos Klanderman en Edwin Clout van DokVast tijdens hun presentatie vrijdag bij Kingspan.

Lean aanpak tijdens nieuwbouw

Bijkomende uitdaging vormde het feit dat BREEAM-NL een onbekend fenomeen was voor DokVast. Klanderman: “We bouwden wel duurzaam maar daar plakten we nooit een sticker op. De lat bij de bouw van dit pand lag dus extreem hoog doordat we ook nog eens voor de hoogste BREEAM-ontwerp en -oplever certificering gingen.”Dat dit uiteindelijk gelukt is komt volgens Clout onder andere door de lean aanpak tijdens de nieuwbouw. “Dat hield in dat we werkten volgens gestandaardiseerde processen en een planning volgens het pull-principe.”

Met led grootste besparingen

Volgens Klanderman levert de led-verlichting in het pand de grootste energiebesparing op. “Iedereen denkt dat je op warmte geld kunt besparen. Dat gaat in magazijnen niet op omdat daar de gemiddelde temperatuur daar tussen de twaalf en dertien graden is. Led-verlichting in magazijngangen met slaapstanddimmer is een grote investering maar kan op jaarbasis een besparing opleveren tot zeventig procent van de elektriciteitskosten.”

Als goed referentievoorbeeld haalde Klanderman het nieuwe Rhenus dc in Son aan dat DokVast ook heeft ontwikkeld. “Door enkel en alleen led realiseerde Rhenus in dit dc een besparing van 63.000 euro het afgelopen jaar.”

Reageer op dit artikel