nieuws

Dynamis: ‘grote schaarste hoogwaardig logistiek vastgoed

Warehousing

Het aanbod van grote en kwalitatief hoogwaardige distributie- en logistieke centra is beperkt in Nederland en nieuwbouw moet een oplossing bieden voor deze schaarste. Daarnaast is er een toenemende vraag naar ‘state-of-the-art warehouses’ en ‘dedicated warehouses’, concludeert de dinsdag verschenen ‘Marktscan: Logistiek 2014’ van makelaarsorganisatie Dynamis

Dynamis: ‘grote schaarste hoogwaardig logistiek vastgoed

Uit deze marktscan (zie pdf onderaan dit bericht), waarin door Dynamis wordt teruggeblikt op de prestaties van de logistiek vastgoedmarkt in 2013, blijkt verder dat door een groeiende omzet van online verkopen de vraag naar vooral grotere distributiecentra toeneemt. Daarnaast worden ook steeds meer e-fulfilment centers ontwikkeld voor de ontvangst, opslag en verwerking van online aankopen.

Groeiende vraag naar dedicated warehouses

Ook is sprake van een toenemende vraag naar ‘state-of-the-art warehouses’ (dc’s uitgerust met de modernste magazijntechnologieën) en dedicated warehouses (magazijnen die geheel in dienst staan van de gebruiker).

Beschikbaarheid grote dc’s is beperkt

Uit het aanbod blijkt ook dat het aantal kwalitatieve hoogwaardige distributie- en logistieke centra maar beperkt is. Slechts veertien procent van de aangeboden distributiecentra heeft een grootte van meer dan twintigduizend vierkante meter. Het aantal beschikbare grote dc’s is relatief beperkt, waardoor nieuwbouwontwikkelingen soms de enige optie zijn om aan de huidige marktvraag te voldoen.

Ontwikkelingen op maat

In veel regio’s wordt door zowel projectontwikkelaars als gemeenten grond aangeboden voor de ontwikkeling logistiek vastgoed op maat. Daarnaast bieden diverse projectontwikkelaars nieuwbouwplannen aan die al in een vergevorderd stadium zijn, waardoor afhankelijk van de behoefte van de gebruiker snel met bouw wordt gestart alsmede ook een snelle oplevering.

Aanbod grote panden blijft beperkt dit jaar

Dynamis verwacht het komende jaar een verdere toename in de vraag naar groot en nieuw logistiek vastgoed, het aanbod van grote panden blijft daarentegen beperkt waardoor in de aankomende periode wellicht meer nieuwbouw ontwikkeld wordt.

Grote interesse internationale beleggers

Een andere trend is volgens de makelaarsorganisatie dat het opnamevolume van logistiek vastgoed nog altijd grotendeels bestaat uit dedicated warehouses. Daarnaast is er van een toenemende interesse van (internationale) beleggers in Nederlands logistiek vastgoed, vanwege de relatief betrouwbare markt, positieve marktverwachtingen voor kwalitatief hoogwaardige objecten en de bijbehorende rendementen.

Reageer op dit artikel