nieuws

Jabil toont eenvoud aan veiligheidsmaatregelen

Warehousing

Logistiek dienstverlener Jabil heeft, door haar deuren voor genodigden te openen, laten zien waarom het dit jaar de prijs voor het Veiligste Magazijn van Nederland heeft gewonnen. Niet alleen werd zichtbaar waarom de prijs in Venray terecht kwam, ook liet voormalig bokskampioen Arnold Vanderleyde liet zien waarom het behalen van prestaties vooral het resultaat is van teamwerk, coaching en een slimme geest.

Jabil toont eenvoud aan veiligheidsmaatregelen

Er zullen weinig logistiek managers al in 2012 rekening hebben gehouden met Jabil als winnaar van de Prijs Veiligste Magazijn 2013-2014. Toch heeft de onderneming hier zelf wel nadrukkelijk naartoe gewerkt. Het bedrijf dat drie jaar geleden startte, beschikt over Amerikaanse wortels. Dat bracht al bij de oprichting de nodige veiligheidsmaatregelen met zich mee. Nadat verbetertechnieken voor het personeel onderdeel gingen uitmaken van het bedrijfsbeleid en de overname van de activiteiten een zusterbedrijf was afgerond, werd het vizier volledig op veiligheid gericht. Geert Valckx, general manager bij de Venray-vestiging, hierover: “We hadden gehoord van deze competitie en zijn ons goed gaan voorbereiden op de deelname hieraan.” Björn Nyqvist, EH&S coordinator bij Jabil vult aan: “Onze medewerkers speelden hierbij een centrale rol. Als personeel zich op zijn gemak voelt, dan zullen ze eerder veilig handelen. Daarbij hebben we de ambitie uitgesproken dat we een voorbeeld wilden worden voor andere Jabil-vestigingen.”

Samenwerking met Motrac

Hoewel Jabil volgens Valckx geen kennis van verbeterexperts inhuurde, werkte het wel degelijk samen met externe partijen. Zo verbeterde het een aantal zaken op het gebied van heftrucks en pakte het het batterijlaadstation aan en instrueerde het personeel en herhaalt het bepaalde boodschappen dagelijks. Valckx: “Wanneer een magazijnmedewerker een pallettruck of een heftruck wil pakken, moet hij of zij zich ervan verzekeren dat deze volledig is opgeladen en dus een hele shift mee kan. Ook zijn we met onze heftruckleverancier, Motrac, aan het testen hoe we met extra dempers kunnen voorkomen dat magazijnpersoneel rugpijn krijgt. De vloer is in sommige delen van het dc wat hobbelig.”

Werkdruk magazijnpersoneel velagen

Toch maken de aanpassingen aan de apparatuur slechts 20 procent uit van het totale verbeterproces waarmee Jabil tot de overwinning kwam. Volgens Nyqvist is het subproject ‘cultuur medewerkers’ goed voor 45 procent en het aanpakken van de werkdruk staat voor 35 procent van het succes. Duidelijke borden, belijning, awareness trainingen, het bevestigen van spiegels en camera’s op heftrucks en gebruik maken van blue spots hielpen ook aanzienlijk bij het verbeteren van de veiligheid. De blue spot geeft aan magazijnpersoneel aan waar de ‘dode hoek’ van de heftruckchauffeur zich bevindt. Nyqvist: “Wat we ook heel bewust zijn gaan doen, is nieuw personeel een langere trainingsperiode geven.” Ook gaat Jabil niet langer af op de blauwe ogen en de papieren van toekomstig personeel, maar test het mensen op kennis en kunde. Het personeel wordt ook bijgebracht, dat het elkaar wijst op zaken die onveilig zijn.

Assemblage productie HP-printers

Ondanks alle maatregelen die er vanuit de interne organisatie zijn gekomen, speelt ook het klantenbestand van Jabil een grote rol in de huidige aanpak. HP is de klant waarmee Jabil de Venray-operatie startte en deze producent stelt de nodige eisen aan het printer assemblageproces. De toepassing van het lean-gedachtengoed, resulteert in Venray in een niet overdreven gebruik van computers. De handelingen die de werknemers verrichten zijn vooral logisch en overzichtelijk. Toch haalt het bedrijf een productie van zestig tot zeventig printers per uur.

90 procent verbeterpunten afkomstig van eigen personeel

Opvallend is, dat alle afdelingen een eigen naam hebben (Salsa, Zumba, etc.), dat elk vak een kleur heeft. Rode vakken staan voor repair of afkeuring, groen voor recycling. In totaal zijn er sinds het verbeterproces werd gestart 780 zaken aangepast, meldt Valckx. “Daarvan zijn er 650 tot 700 door eigen personeel bedacht. De general manager speelt hierbij zelf ook een voorname rol, hij is in het bezit van een Lean Black Belt.

Ideeën overgenomen van Philips Lighting

Op zowel de productievloer (10.000 m2) als in het magazijn (40.000 m2), is voldoende ruimte. De vloer is opgeruimd en glimt, de heftrucks gebruiken de claxon wanneer ze een voetganger naderen en de vloer bij het batterijlaadstation is voorzien van een extra laag, die moet voorkomen dat accuzuur de bodem in sijpelt bij een lek. Jabil heeft verschillende ideeën in het eigen magazijn overgenomen van Philips Lighting, de winnaar van de Prijs Veiligste Magazijn in 2012-2013. Een voorbeeld zijn de plaatsen waar schoonmaak hulpmiddelen zijn opgehangen. “Het enige wat wij hebben gedaan is de kleur lichtgroen vervangen door donkergroen”, aldus Valckx. De veiligheidsmaatregelen die Jabil heeft genomen zijn eenvoudig en werkbaar. Is een laaddock open vanwege een laad- of losactie, dan staat er een oranje pylon naast. De laadtijd wordt bijgehouden door middel van een parkeermeter en of de trailer vaststaat, is van binnenuit zichtbaar gemaakt. Ziet iemand van Jabil ergens een praktische toepassing, dan neemt het bedrijf die direct over. “Zo zagen we eenvoudige dozensluiters, ideaal om stof weg te houden uit openstaande dozen. En ze kosten ook nauwelijks iets.”

Inspiratiesessie Arnold Vanderleyde

De veilige magazijnomgeving is, wat Valckx en Nyqvist betreft boven alles een teamprestatie. Dat is ook de conclusie die Arnold Vanderleyde trekt in zijn presentatie. De voormalig bokskampioen is ingehuurd voor een opwekkende en inspirerende sessie, maar was vroeg genoeg aanwezig om ook aan een van de rondleidingen door het magazijn deel te nemen. De links tussen topsport en werken in een magazijn zijn volgens Vanderleyde duidelijk herkenbaar. “Je hebt vergelijkbare verdelingen van wie wat doet en hoe je op elkaar inspeelt. Als topsporter heb je een begeleidingsteam om je heen, in een magazijn probeer je ook gezamenlijk zaken voor elkaar te krijgen.” De afkorting TEAM staat wat Vanderleyde betreft dan ook voor Talent, Educatie, Management en Associatie. Onder associatie verstaat hij ‘ergens met hart en ziel mee verbonden zijn’, en educatie betekent dat je elke dag opnieuw iets zou moeten willen leren. “Een boksring is ook prima te vergelijken met een magazijn. Je moet, als je in een dc staat ook goed nadenken, kijken naar elkaar en in je opnemen wat er gebeurt in het speelveld waarin je je bevindt.” En ook het coachen van elkaar is erg belangrijk, meent Vanderleyde. “Het feit dat ik nu bokstrainer en redenaar ben, is door mijn coach ingegeven. Mijn coach hield me op een gegeven moment een spiegel voor en gaf aan dat hij het beter vond dat ik iets anders zou gaan doen in mijn carrière. Op dat moment was het een schok voor me om dat te horen. Nu weet ik dat hij gelijk had. Zo moet het gaan wat mij betreft. Als je de juiste mensen om je heen verzamelt, dan ben je ook in staat om de juiste beslissingen te nemen en dus je prestaties te verhogen. Op welk vlak die ook liggen.”

Reageer op dit artikel