nieuws

Duitse modeketen stapt over op RFID

Warehousing

Duitse modeketen stapt over op RFID

Een tijdlang is het relatief stil geweest rond RFID, maar de Duitse winkelketen Adler Modemärkte gaat de veelbesproken technologie nu inzetten voor 170 winkels. Nedap Retail in Groenlo is de leverancier.

Na een succesvolle pilot heeft Nedap de opdracht gekregen voor de projectplanning van de RFID readers
en de daarop volgende installatie van de RFID-hardware in alle 170 Adlerkledingwinkels. De roll-out is gestart in het vierde kwartaal van 2013 en moet volgens de planning in 2014 zijn afgerond. Adler verwacht vanaf eind 2015 geld te kunnen besparen met deze investering.

Hogere efficiëntie blijkt uit langdurig pilot

De beslissing voor de omvangrijke roll-out bij Adler Modemärkte AG komt voort uit de positieve resultaten van een langdurige RFID-pilot in zeven winkels in Duitsland en Luxemburg. De doelstelling voor het verhogen van de omzet wordt gerealiseerd door hogere voorraadnauwkeurigheid, volledige transparantie van de goederenstroom en de voortdurende, foutloze aanvulling van het volledige textielassortiment. RFID-technologie wordt ingezet om de voorraadhoeveelheden constant bij te werken, nabestellingen correct te triggeren en out-of-stocksituaties te voorkomen.

Voorraadbeheer en reductie van verschillen

De Store !D RFID-hardware van Nedap wordt geplaatst bij alle kassa’s, de winkelingangen en de overgangen tussen het magazijn en de winkelvloer. Met de technologie boekt Adler vooruitgang op het gebied van zowel bewaking, elektronische artikelbeveiliging (EAS) als het beheer van alle huidige voorraad in het magazijn en de winkel. Bovendien krijgt het winkelpersoneel dankzij de versnelling van de kassahandelingen meer tijd voor de klant.

Upgrade naar EAS met RFID

Een deel van het bestaande artikelbeveiligingssysteem in de modewinkels kon geïntegreerd worden in de RFID-roll-out. Deze nieuwste generatie FL45-RF-systemen zijn geüpgrade van RF- naar RFID-technologie door de toevoeging van een RFID-reader aan de reeds geïnstalleerde antenne. Dit heeft de benodigde tijd en kosten voor de hardware en de installatie aanzienlijk gereduceerd.

Groep van 170 winkels

Adler is één van de grootste textielketens van Duitsland. In 2011 genereerde de groep een omzet van 476,6 miljoen euro met zo’n 4.400 medewerkers. Het bedrijf exploiteert momenteel 170 winkels, waarvan er 141 in Duitsland zijn gevestigd, 26 in Oostenrijk, twee in Luxemburg, één in Zwitserland. Nedap is een technologiebedrijf met focus op antidiefstalsystemen, het tellen van bezoekersaantallen, beheersystemen voor winkelprestaties en RFID-voorraadbeheersystemen. Nedap Retail is een van de
business units van Nedap.

Reageer op dit artikel