nieuws

Spar kiest voor automatisch opslag- en orderpicksysteem van Witron

Warehousing

Supermarktconcern Spar vergroot het bestaande centrale magazijn in het Oostenrijkse Wels met 10.000 vierkante meter. De opdracht voor de planning en realisatie van de deze uitbreiding is toegekend aan system integrator Witron, die als hoofdaannemer verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en implementatie van alle IT-, besturings- en mechanische componenten.

Spar kiest voor automatisch opslag- en orderpicksysteem van Witron

Het belangrijkste gedeelte van deze uitbreiding is de implementatie van het volautomatische opslag- en orderverzamelsysteem OPM (Order Picking Machinery) dat is uitgerust met acht COM (Case Order Machine)-machines. Dat zorgt ervoor dat de OPM per dag voor Spar 66.500 cases verzamelt inclusief bakken en deze stapelt op pallets of rolcontainers.

Zestien stapelkranen

Het stapelpatroon houdt rekening met de inrichting van de specifieke winkel. De COM wordt gevoed vanuit een magazijn voor kleine artikelen (AKL) met acht gangen, zestien stapelkranen en 81.400 trayplaatsen. Hieraan is een hoogbouwmagazijn verbonden met vijf gangen, vijf stapelkranen en 18.700 palletplaatsen. Deze laatste zorgt voor de aanvoer aan het OPM-systeem. Ook de goederenontvangst en dispatch krijgen volgens Witron een nieuwe vormgeving en worden verbeterd.

Alle logistieke gebieden worden met elkaar verbonden

In 1998 en 2003 heeft Witron in twee bouwfases al het orderverzamelsysteem, het DPS systeem, met meer dan 89.000 baklocaties en een hoogbouwmagazijn met 22.000 pallet plaatsen gepland en geïnstalleerd. De nieuwbouw wordt via transporttechniek met het bestaande gebouw verbonden zodat alle logistieke gebieden uit de drie bouwfases met elkaar verbonden zijn.

Driehonderdduizend artikelen per dag

De gehele installatie is ontworpen voor een capaciteit van meer dan driehonderdduizend artikelen per dag.

De ingebruikname van het nieuwe automatisch opslag- en orderpicksysteem staat gepland voor medio 2015. Vanaf dat moment bevoorraadt Spar vanuit Wels in totaal zeventienhonderd filialen in heel Oostenrijk met veertienduizend verschillende artikelen uit het droge kruidenierswaren assortiment.

Groeiend marktaandeel

Vorig jaar bedroeg de omzet van Spar in Oostenrijk circa 12,6 miljoen euro. Het marktaandeel in Oostenrijk is gestegen naar 29,9 procent. De onderneming heeft nationaal en internationaal ongeveer 75.000 medewerkers in dienst.

Reageer op dit artikel