nieuws

Flinke toename in vraag naar ‘XXL-distributiecentra

Warehousing

Flinke toename in vraag naar ‘XXL-distributiecentra

De vraag in Europa naar distributiecentra met een omvang van boven de 50.000 vierkante meter neemt aanzienlijk toe. De groeiende vraag naar deze zogeheten ‘XXL-distributiecentra’, waar ook in Nederland sprake van is, wordt met name veroorzaakt door de herinrichting van logistieke ketens en de snelle groei van online winkelen, blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE).

In het onderzoek getiteld: The Market for XXL Warehouses, zijn toenemende ordercomplexiteit, behoefte aan snellere levertijden en de flexibiliteit om met een sterk wisselende vraag om te kunnen gaan factoren die zorgen voor de aanpassing van logistieke netwerken. Volgens de opstellers van dit onderzoek is dit vooral relevant voor logistieke operaties die e-commerce ondersteunen. Dit bleek ook uit een eerdere studie van CBRE getiteld Logistics and E-commerce – The impact of E-commerce on logistics real estate.

Opnamegroei boven de vier miljoen vierkante meter

Volgens de Amerikaanse vastgoedadviseur is sinds het begin van 2012 de Europese opname van XXL distributieruimte gestegen tot boven de vier miljoen vierkante meter. Dit komt overeen met circa veertien procent van de totale bedrijfsruimtemarkt in Europa, afgezet tegen vijf tot zes procent in de jaren 2010-2011.

VK, Frankrijk en Duitsland domineren

De eerste helft van dit jaar laat een vergelijkbaar niveau zien, stelt het rapport vast. Hoewel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland domineren, zijn XXL distributiecentra in heel Europa goed voor een steeds groter deel van de totale markt.

Consolidatie van operaties

Amaury Gariel, head of EMEA industrial & logistics bij CBRE, constateert dat de groei in de vraag naar XXL distributiecentra voortvloeit uit de consolidatie van operaties naar minder, maar grotere en centraal gelegen knooppunten. “Vanuit deze locaties kunnen bedrijven op een efficiëntere wijze een groot achterland beleveren dan via traditionele netwerken.”

Ook in Nederland groeit vraag naar ‘XXL’

Volgens Dries Castelein, senior director industrial & logistics is deze ontwikkeling ook in Nederland gaande. “Recente voorbeelden zijn de grootschalige nieuw ontwikkelde distributiecentra van Action, Edco (foto), Wehkamp, Docdata, en V&D.”

Retail stuwt vraag naar grote dc’s

De toenemende vraag naar grotere dc’s is met name voor retail-ketens relevant. Zij waren dan ook goed voor meer dan tweederde van de totale opname van XXL distributieruimte in de periode van 2010 tot en met dit jaar.

Logistieke dienstverleners waren volgens CBRE eveneens goed voor een aanzienlijk deel van de opname van XXL dc’s in deze periode (22 procent). Logistiek dienstverleners opereren meestal namens een of meerdere verladers, waardoor dit cijfer waarschijnlijk de daadwerkelijke bijdrage van winkelketens aan de totale vraag onderschat.

Reageer op dit artikel