nieuws

Zes genomineerden ‘Veiligste Magazijn’ stellen zich voor

Warehousing

Zes genomineerden ‘Veiligste Magazijn’ stellen zich voor

Zes bedrijven zijn nog in de race om de titel Het Veiligste Magazijn van Nederland – waarvan er twee zich donderdagavond winnaar mogen noemen. Dit jaar zijn er voor het eerst twee categorieën: klein (minder dan 25 medewerkers) en groot (meer dan 25 in het magazijn).

Op 10 oktober 2013 vindt dit jaar de Dag van het Magazijn plaats bij EVO in Zoetermeer. Naast inspirerende openingssprekers is er een vijftal workshops rond specifieke thema’s. Aan het einde van het middagprogramma zal de schijnwerper gericht gaan worden op de zes kandidaten. Uit de drie genomineerden per categorie komt een winnaar tevoorschijn, die de prijs in ontvangst mag nemen uit handen van juryvoorzitter prof. René de Koster.

Categorie ‘klein’

In de categorie ‘klein’ zijn de volgende drie bedrijven genomineerd (open voor een uitgebreide versie de pdf onderaan de pagina):

1. Abbott Biologicals in Olst

Het feit dat voor de vierde keer wordt meegedaan betekent dat Abbott Biologic als magazijn veiligheid hoog in het vaandel heeft. “Onze visie op veiligheid is tweeledig: omdat we een farmaceutisch bedrijf zijn moeten we alles controleren volgens de regels van het GDP (Good Distribution Practice). Er mag niets de deur uit zonder dat het is vrijgegeven voor de markt. Dat is het aspect productveiligheid. Daarnaast moeten alle activiteiten door de mens in een zo veilig mogelijke magazijnomgeving worden uitgevoerd zonder dat er schade wordt aangebracht aan zowel onze medewerkers,

2. AkzoNobel Decorative Coatings in Groot Ammers

AkzoNobel Decorative Coatings Groot Ammers heeft veiligheid al jaren hoog op de agenda staan. Zo heeft het bedrijf afgeschermde pickingplaatsen geïnstalleerd, looproutes aangebracht en acht ‘life savings rules’ opgesteld. Ook zijn medewerkers onder meer verplicht gordels te dragen en is valbescherming aangebracht op de trucks. Heftrucks buiten zijn begrensd op 20 kilometer per uur, trucks voor binnen kunnen niet harder dan 5 kilometer per uur. Ook worden de chauffeurs regelmatig onderworpen aan training.

3. Össur Europe in Son en Breugel

Össur, specialist in protheses, heeft de laatste jaren hard gewerkt aan de interne veiligheid. Het bedrijf uit Son en Breugel implementeerde onder meer het 5S programma. 5S is een systematische basisbenadering (onderdeel van Kaizen) op het gebied van veiligheid, met als doel een visuele werkomgeving te creëren. Het programma focust op: visuele orde, organisatie, netheid en standaardisatie. Om problemen voor te zijn en meer orde en netheid te creëren in het magazijn, staan artikelen niet meer op de grond, zijn dozen vervangen door plastic bakken en is er visuele rij- en loopmarkering aangebracht in het magazijn.

Categorie groot

In de categorie ‘groot’ zijn de volgende drie bedrijven genomineerd (open voor een uitgebreide versie de pdf onderaan de pagina):

1. AS Watson in Heteren

Opnieuw – voor de derde keer – meldt het distributiecentrum van AS Watson (het bedrijf achter de winkelketen Kruidvat en
Trekpleister) zich voor de prijs Het Veiligste Magazijn. Want arbeidsveiligheid is een kwestie van volhouden, van lange adem om de mindset niet eenmalig, maar blijvend te krijgen op het voorkomen van ongevallen en schade. Menno Dijkstra wil  structuur in het veiligheidsbeleid met aandacht voor fysieke aspecten en welzijn van medewerkers in bredere zin.

2. Havi Logistics in Amersfoort

HAVI Logistics is vijf jaar geleden na de verhuizing van de magazijnoperatie van Nijkerk naar Amersfoort serieus bezig met het aspect magazijnveiligheid. Willem Mulder (54), coördinator Facilitaire Diensten en Veiligheid bij HAVI Logistics, stelt dat met de nominatie in de categorie ‘groot’ het bedrijf op de goede weg is. “We wilden in eerste instantie weten waar we nu staan. Ons
moederbedrijf voert regelmatig audits uit bij onze operatie, onder andere op het gebied van de veiligheid. Onze  veiligheidsstandaard is hoog, maar deelname geeft ons een idee hoe we er landelijk voorstaan ten opzichte van anderen. Vooraf waren we al blij als we een juryrapport zouden krijgen.”

3. Jabil Circuit in Venray

Lean en Six Sigma zijn voor het van origine Amerikaanse concern Jabil bekende begrippen. Het bedrijf assembleert in Venray laserprinters voor Hewlett-Packard (HP) en verzorgt tevens de logistieke afhandeling. Naast HP heeft Jabil Venray nog diverse andere klanten waarvoor ze Logistieke activiteiten verzorgen en recentelijk is ook dochteronderneming Telmar naar de vestiging in Venray verhuisd met hun test, rework en repair werkzaamheden. Om te achterhalen hoe het veiligheidsniveau binnen het bedrijf zich verhoudt tot andere bedrijven, deed Jabil een benchmark en bezocht onder andere de winnaar van vorig jaar Philips Lighting.

Bekijk hier de filmpjes van de zes genomineerden…

Reageer op dit artikel