nieuws

Nieuw Nike-EDC in Ham levert 500 arbeidsplaatsen op

Warehousing

Sportartikelengigant Nike begint in 2014 met de bouw van een nieuw distributiecentrum langs het Albertkanaal in Ham ten oosten van Antwerpen. Daarbij worden tot aan 2020 tegen de 500 voltijds arbeidsplaatsen gecreëerd. De ‘Europese Logistieke Campus’ van Nike groeit zo met een derde, meldt de website van de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) afgelopen vrijdag.

Nieuw Nike-EDC in Ham levert 500 arbeidsplaatsen op

Nike heeft in Laakdal in de provincie Antwerpen al een groot distributiecentrum, het Nike European Logistics Center (ELC) voor sportuitrusting en sportschoenen. Ook in Herentals heeft de groep een logistieke afdeling, wat de totale vloeroppervlakte op 250.000 vierkante meter brengt.

Distributie voor e-commerce en groothandel

Jaarlijks worden op de dc’s zo’n 180 miljoen stuks behandeld en uitgevoerd naar circa vijftig landen, goed voor een omzet van rond de vijf miljard dollar. Afgelopen vrijdag maakte Nike bekend dat in Ham een nieuw distributiecentrum gebouwd zal worden met een oppervlakte van veertigduizend vierkante meter. Daar zal ‘footwear’ gedistribueerd worden voor de groothandel, de detailhandel en e-commercebestellingen in Europa. Nike wil daarmee “de groeiplannen in Europa ondersteunen en de bevoorradingsketen sneller en flexibeler maken.”, meldt HLN afgelopen vrijdag.

Dynamisch bedrijf met innovaties

“Dit is een distributiecentrum waar Vlaanderen en België trots op mogen zijn”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die bij de bekendmaking aanwezig was. “We zijn een regio waarin we bedrijven zoals Nike proberen te behouden. Het is een dynamisch bedrijf, waar veel innovatie plaatsvindt.”

Oplevering dc is voorzien in 2016

De nieuwbouw start maart volgend jaar en is in 2016 afgerond. “De oplevering van het terrein is voorzien voor 2016, maar het getal van vijfhonderd werknemers is een verwachting voor 2020”, zegt Nike-woordvoerder Filip Peeters. Momenteel telt het bedrijf in Vlaanderen 1.850 vaste werknemers, alsmede ongeveer vierhonderd deeltijd werknemers en interimkrachten in piekperiodes.

Twee miljoen euro opleidingssubsidie

Via een “bijzonder strategisch belang voor de Kempen, Limburg en Vlaanderen” steunt de Vlaamse regering het project met twee miljoen euro aan opleidingssteun. Nike zelf financiert voor 23,5 miljoen aan opleidingen voor het personeel. Vlaanderen voorziet ook tot twee miljoen euro aan zogeheten ‘ecologiepremies’.

Aanvoer per binnenvaart

De aanvoer van de Nike-producten gebeurt overigens voor 99 procent via de binnenvaart naar een nabijgelegen containerterminal op het Albertkanaal. Dat zou ongeveer 14.000 vrachtwagenritten uitsparen.

Reageer op dit artikel