nieuws

EPAL begint europallet productie met eigen keurmerk

Warehousing

De internationale open palletpooler EPAL produceert sinds begin augustus in eigen beheer europallets. De European Pallet Association e. V. (EPAL) maakte eind vorige week tijdens een congres in Hamburg bekend dat inmiddels tien miljoen pallets zijn geproduceerd met in het ovaal op de vier buitenklossen ‘EPAL’ als nieuwe merknaam.

EPAL begint europallet productie met eigen keurmerk

Voorheen stond het EPAL-logo altijd op europallets vermeld in combinatie met het EUR-logo van Union Internationale des Chemins de fer (UIC). Aan dit huwelijk kwam een einde toen de grootste open palletpool ter wereld begin januari van dit jaar de onafhankelijke inspectieorganisatie Bureau Veritas in de arm nam voor de kwaliteitscontrole van de europallets. Voor de UIC was deze overstap aanleiding om een einde te maken aan de samenwerking met EPAL, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Nederpal.

Palletpool is niet uiteengevallen

Door deze breuk is EPAL sinds 1 augustus onafhankelijk van UIC verder gegaan met zijn activiteiten als palletorganisatie. EPAL-CEO Martin Leibrandt zegt hierover: “Het door sommigen gevreesde verbreken of uiteenvallen van de uitwisselbare europalletpool vindt uiteindelijk niet plaats. Er is geen nieuwe uitwisselingspool parallel aan de EPAL-europalletpool in het leven geroepen.”

Positieve reacties

Volgens Leibrandt is de kwaliteit van de nieuwe EPAL-pallets uitstekend en de uitwisselingen binnen de pool van europallets gebeuren ook vlot. “We krijgen positieve reacties van de licentiehouders en gebruikers. In totaal heeft al bijna 95 procent van de circa 1.600 EPAL-licentiehouders het nieuwe licentiecontract ondertekend. Al deze bedrijven fabriceren en repareren EPAL-europallets.”

EPAL-logo staat in het ovaal

De nieuwe pallets, die onder een exclusieve EPAL licentie in heel Europa geproduceerd worden, zijn zonder beperkingen uitwisselbaar binnen de open pool en voldoen aan de gemeenschappelijke kwaliteitsnormen op internationaal niveau.

De pallets zijn herkenbaar aan het ‘EPAL in het ovaal’ logo dat voortaan aangebracht wordt op de vier hoekklossen. Het merk ‘EUR in het ovaal’ en het logo van de nationale spoorwegmaatschappijen zijn na het afhaken van de UIC verdwenen.

Veritas voerde al 13.000 controles uit

Bureau Veritas is als onafhankelijke inspectieorganisatie belast met de kwaliteitscontrole die zo meldt EPAL in alle landen volgens dezelfde normen gebeurt. Veritas voert onaangekondigde kwaliteitscontroles uit bij EPAL-licentiehouders. Dit vindt plaats om er zeker van te zijn dat bij de fabricage- en herstellingsactiviteiten de constante kwaliteit van deze europallets wordt gegarandeerd conform de geldende internationaal normen. Veritas heeft sinds 1 januari 13.000 onaangekondigde controles uitgevoerd bij EPAL-licentiehouders in heel Europa.

Reageer op dit artikel