nieuws

De veiligste haventerminal komt op de Maasvlakte

Warehousing

De veiligste haventerminal komt op de Maasvlakte

APM Terminals bouwt een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte, die eind 2014 operationeel zal zijn. Daarna is dit wereldwijd de meest veilige terminal, zo zal Frank Tazelaar betogen op 10 oktober.

Tazelaar is de openingsspreker tijdens de Dag van het Magazijn. Op de havenkade spelen dezelfde trends als in de meeste magazijnen: veiligheid, duurzaamheid en productiviteit. De keuze voor grote AGV’s om containers op te nemen en te verplaatsen is daarin een belangrijk aspect.

Twee liftplatforms en hybride aandrijving

De 36 te leveren voertuigen, 15 meter lang en 3 meter breed, zijn voorzien van diesel-elektrische motoren. Deze brandstofbesparende en geluidarme dieselmotoren voldoen aan de Europese emissie-eisen. De ontwerpers kijken ook naar de haalbaarheid om de lift AGV’s te voorzien van volledig elektrisch aangedreven motoren die een verdere reductie van CO2 uitstoot en geluid kunnen realiseren. De lift AGV bestaat uit twee liftplatforms,die containers afzonderlijk van elkaar kunnen laden en lossen. De mogelijkheid om de containers op deze wijze te liften is uniek. Conventionele AGV’s hebben die mogelijkheid niet.

Zonder tussenkomst opslaan en verplaatsen

Het ontwerp van de terminal is gebaseerd op het gebruik van ship-to-shore kranen die de containers van de schepen halen en ze direct op de AGV’s plaatsen. Zodra een AGV zijn voorgeprogrammeerde bestemming bereikt, worden de containers op een opslagrek geplaatst. Vervolgens pakt een automatische stapelkraan de container op en brengt die, via een tussenopslag, naar de rail- of binnenvaartterminal of naar een gereedstaande vrachtwagen.

Alles in het teken van duurzaamheid en veiligheid

Dat de containervoertuigen volledig elektrisch aangedreven kunnen rijden, is niet de enige innovatie. Het hele project en de realisatie er van staan in het teken van veiligheid en duurzaamheid. APMT Maasvlakte II heeft zich voorgenomen de veiligste en meest duurzame terminal ter wereld te realiseren, zowel straks in de operationele fase, als in de aanloop hier naar toe.

Tazelaar is sinds twee jaar managing director van de APM terminals op de Tweede Maasvlakte. Hij werkt sinds 2006 voor dit bedrijf. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij het Havenbedrijf Rotterdam, bij Avery Dennison en bij Océ Technologies in Venlo.

Lees meer en bekijk de video hier

Reageer op dit artikel