nieuws

Cartonmover kent geen geheimen meer voor Rabelink

Warehousing

Het fysiek zwaar handmatig lossen van containers met kartonnen dozen is bij Rabelink Logistics verleden tijd door de Cartonmover. De inzet van deze semi-automatische dozen losmachine blijkt dusdanig succesvol in de praktijk dat algemeen directeur Alwin Schweckhorst serieus overweegt om er drie extra aan te schaffen. Logistiek.nl kreeg onlangs exclusief in de Rabelink-vestiging in ’s-Heerenberg een demonstratie voorgeschoteld.

Cartonmover kent geen geheimen meer voor Rabelink

Met speels gemak en zichtbaar plezier bedient Koen Monasso (30) de twee joysticks van de Cartonmover die in het distributiecentrum van Rabelink Logistics in ‘s-Heerenberg wordt ingezet bij het lossen van kartonnen uit een container. “Voorheen waren we met drie man gemiddeld drie uur bezig met het handmatig lossen van een veertig voets container. Nu kunnen we deze klus, dankzij deze machine in gemiddeld anderhalf uur klaren afhankelijk uiteraard van het type doos en hoe de container gevuld is”, zegt Monasso terwijl hij soepeltjes demonstreert hoe het apparaat met daaraan vast een bord met zuignappen eenvoudig een laag van zes dozen met uiteenlopende formaten ‘vastzuigt’, oppakt en die vervolgens via een flexibele rollenbaan laat afvoeren naar collega’s, die staan te wachten om de dozen te stapelen op een pallet. Eenmaal vol zorgt een combitruck of heftruck voor dat de bewust pallet in een van de magazijnstellingen wordt wegzet.

Handmatig tillen onbegonnen werk

Het hele tafereel wordt tevreden gadegeslagen door Tony Groters de geestelijk vader van de Cartonmover en Alwin Schweckhorst (algemeen directeur van Rabelink Logistics) die uitlegt waarom hij een jaar geleden overging tot de aanschaf van deze semi-automatische dozen losmachine. “Het handmatig tillen van de dozen was bijna niet meer te doen. Het werd steeds lastiger om goede mensen te vinden voor dit zware werk, en het koste bovendien veel tijd en dus geld. Met inzet van de Cartonmover voorkomen we fysieke klachten en we besparen veel tijd en dus geld. Elke dag weer.”

Cartonmover heeft zich bewezen

Volgens Schweckhorst biedt de machine ook een oplossing voor het probleem dat er bijna geen mensen meer zijn te vinden die containers handmatig willen lossen. “Met de alsmaar strenger worden Arboregels wordt dat straks alleen nog maar lastiger. Het verloop is groot en dat maakt het vrijwel onmogelijk om een stabiel team te vormen. De Cartonmover heeft voor ons in de praktijk ruimschoots bewezen dat het lossen van containers ergonomischer en mechanisch sneller kan.”

Aanschafkosten geen belemmering

De Rabelink-directeur is dusdanig overtuigd van de Cartonmover dat hij overweegt om er nog eens drie aan te schaffen. De aanschafkosten, rond de 150.000 euro, vormen daarin geen belemmering. “We verwerken op jaarbasis tussen de 6.500 en 7.500 containers. Aanschaf van deze machine levert ons dus een aanzienlijke verbetering op. Het betaalt zich terug want het scheelt aanzienlijk in je arbeidskosten afhankelijk natuurlijk hoe je processen in elkaar steken en hoeveel machines je inzet en het aantal uren. Voor ons geldt dat de terugverdientijd van de Cartonmover tussen anderhalf en drie jaar is.”

Zuignappen grootste probleem

Tony Groters heeft met vallen en opstaan de afgelopen vier jaar samen met alleskunner en uitvinder Jan ten Broeke in het Gelderse Terborg gewerkt aan het prototype van de zuigkop. Daarna is de engineering, ontwikkeling en opbouw gedaan in samenwerking met Burghardt Techniek uit Zelhem met als eindresultaat de semi-automatische losmachine die nu eindelijk in de praktijk inzetbaar is.  Groters: “Als het makkelijk was geweest dan waren deze machines dertig jaar geleden al op de markt geweest. Het grote probleem, zo heb ik ervaren, zijn vooral de zuignappen die de dozen vastpakken.”

Empticon was inspiratiebron

Het basisidee voor de huidige Cartonmover vormde de Empticon van het Deense Univeyor die Groters al in 2008 testte in het distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen. Blokker zag de voordelen maar twijfelde en zag uiteindelijk af van aanschaf. Schweckhorst zegt nu over de Empticon: “Ik las het verhaal over de Empticon en heb deze machine vervolgens samen met Tony in Denemarken gezien maar hij verschilt wezenlijk van de machine die bij ons wordt ingezet. Enige overeenkomst is dat beide systemen de dozen aan de voorkant vastzuigen. De klauwen die Empticon gebruikte waren echter een stuk minder krachtig in het vacuüm trekken dan de Cartonmover. Het basisidee alleen van de Denen vond ik fantastisch.”

Doordachte innovatie

Dat in het verleden de introductie van soortgelijke machines mislukte, weerhield Schweckhorst er niet van om de Cartonmover in de praktijk, succesvol naar nu blijkt, te testen. “We staan altijd open voor goede, doordachte logistieke innovaties en durfden het aan deze oplossing een kans te geven.”

Containers zijn nauwelijks meer ‘verzopen’

Ook het gegeven dat semi-automatische dozen losmachines problemen ondervindt om natte en gedeukte dozen op te pakken vormde geen belemmering. Schweckhorst: “Mochten die in een container zitten dan moeten die handmatig gelost worden. Daar ontkom je niet aan. Onze ervaring is echter dat containers niet of nauwelijks meer ‘verzopen’ zijn. Als het voorkomt dan gaat het meestal om de achterste laag. We onttrekken containers vanuit de hele wereld en vochtigheid is daarbij geen probleem meer. We zeggen ook altijd 95 procent kun je ontladen met deze machine en die overige vijf procent is nat maar dat percentage wordt steeds kleiner.”

Tennisarmen

De losmachine werd door Rabelink, sinds 2005 onderdeel van het Duitse Huetteman concern, in eerste instantie ingezet in vestiging in Doetinchem, voor het lossen van onder andere kleine zware dozen cashew noten met een gewicht tot 23 kilogram. “Toen we deze klant er bij kregen, was voor ons gelijk ook de aftrap voor de inzet van deze losmachine. Het ging om 1.400 tot 1.500 containers. Uit eigen ervaring wist ik wat voor impact dit op de mensen zou hebben. Je kunt drie containers op een dag aan omdat de dozen met cashew noten hard zijn en daardoor fysiek veel kracht kosten in de polsen bij het tillen en draaien. Als je dat werk veel doet, krijg je tennisarmen waardoor je geen kracht meer kunt zetten. Daarom zijn we met deze oplossing aan de slag gegaan.”

Nuttige input personeel

In die testfase is aan het prototype dat in eerste instantie werd ingezet veel veranderd. Schweckhorst: “Alleen het frame is hetzelfde gebleven. Tijdens de test kregen we veel nuttige input van het personeel van Rabelink. Dat heeft er onder andere in geresulteerd dat de zuigers en de afvoerbanen anders zijn gepositioneerd. Het zijn praktische dingen maar die aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat we nu veel verder zijn dan aan het begin van de test. Op afstand ziet de machine er nog steeds hetzelfde uit maar hij is fors veranderd en dat geldt met name voor de koppen van de zuigers die nu niet alleen zware dozen maar ook dozen met verschillende maten uit containers kunnen trekken.”

Deze laatste aanpassing heeft er in geresulteerd dat na een half jaar de losmachine verhuisd van Doetinchem naar de magazijnlocatie in ‘s-Heerenberg, waar hij nu nog altijd wordt ingezet. Daar lost Koen Monasso met de Cartonmover voornamelijk veel gemengde containers – met een grote diversiteit aan doossoorten, -afmetingen en -gewichten. Schweckhorst: “Op beide locaties heeft de machine zich ruimschoots bewezen. De oplossing biedt echt een beproefd concept en is in mijn ogen klaar om de markt op te gaan. Hij is allround inzetbaar en je bent niet meer beperkt door de omvang van de dozen.”

Koppeling met palletiseermachine

In het magazijn in ‘s-Heerenberg is de Cartonmover gekoppeld aan een rollenbaan. “Je kunt er alle kanten mee op dus ook verbinden met een palletiseermachine. Dat hebben wij nog niet gedaan omdat we nog maar net de testfase achter de rug hebben, maar het is wel degelijk mogelijk in de toekomst. Dan kun je lossen met alleen de man op de machine in plaats van met drie nu.”

Scepsis overwinnen

Schweckhorst erkent dat zijn mensen in eerste instantie sceptisch waren over de losmachine. “Gaandeweg het proces merkten we echter dat mensen steeds enthousiaster en gedrevener werden en nu zijn ze bijna onze adviseurs want ze zien dat de processen nu beter verlopen maar dat daarbinnen nog aanpassingen mogelijk zijn.”

Bediening is simpel

Koen Monasso kan dit vanaf zijn comfortabele stoel alleen maar onderstrepen: “Ik heb twee linker handen maar ik begreep in no time hoe de machine werkte. De bediening met de twee joysticks is relatief simpel aan te leren. Ook voor mij terwijl ik daarvoor nog nooit een joystick had aangeraakt.”

Reageer op dit artikel