nieuws

Stijging nieuwbouw logistiek zet door

Warehousing

In de eerste helft van 2013 is circa 410.000 vierkante meter nieuwe logistieke ruimte opgeleverd. Dat is bijna 60 procent meer dan in de eerste helft van 2012 toen circa 260.000 vierkante meter werd gerealiseerd.

Stijging nieuwbouw logistiek zet door

Dat blijkt uit onderzoek van DO Research. Enkele grote distributiecentra die in de eerste helft van 2013 werden opgeleverd zijn: Rhenus Contract Logistics in Son (zie juni nummer Logistiek), het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Heerenveen (zie augustusnummer Logistiek), Forever Direct (zie augustusnummer) en Forever Direct (zie aprilnummer). Bijna de helft van de nieuwbouw in het eerste halfjaar van 2013 is gerealiseerd voor logistieke dienstverleners (200.000 vierkante meter), gevolgd door producenten (115.000 vierkante meter) en retailers (95.000 vierkante meter).

Groei

De vraag naar nieuwe distributiecentra is de laatste jaren, ondanks de matige economische groei, op peil gebleven. In 2012 is in Nederland circa 490.000 vierkante meter aan nieuwe distributiecentra opgeleverd. Dat was ruim vijftig procent meer dan in 2011, toen circa 320.000 vierkante meter aan nieuw logistiek vastgoed werd opgeleverd.

Toekomst

Naar verwachting wordt over heel 2013 meer dan 800.000 vierkante meter nieuwe logistieke ruimte opgeleverd. Dat is ruim 50 procent meer dan in 2012. Centralisatie, modernisering en uitbreiding worden door eindgebruikers als belangrijkste redenen genoemd voor de bouw van nieuwe distributieruimte. Door de onzekere economische vooruitzichten wordt op korte termijn nagenoeg geen speculatieve nieuwbouw voorzien.

Reageer op dit artikel