nieuws

Moerdijk moet logistiek knooppunt worden

Warehousing

Moerdijk wil groeien. Het havengebied Moerdijk moet hét knooppunt in de hele Nederlands-Vlaamse delta worden voor duurzaam transport, logistiek en chemie.

Moerdijk moet logistiek knooppunt worden

De toekomst voor het haven- en bedrijventerrein Moerdijk werd gisteren kenbaar gemaakt tijdens de presentatie van ‘Havenstrategie Port of Moerdijk.’ Moerdijk heeft volgens het rapport, opgesteld door de stuurgroep onder leiding van de burgemeester van Moerdijk en provinciebestuurders Yves de Boer en Bert Pauli,  grote kansen om zich verder te ontwikkelen. In 2030 moet het havengebied hét knooppunt in de hele Nederlands-Vlaamse delta zijn voor duurzaam transport en logistiek en duurzame chemische en procesindustrie.

Logistiek Park Moerdijk

Naast ruimte voor meer zware chemische industrie, mikt het plan op meer overslag en toename van de afhandeling van containers. Ook de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk (LPM) is een onderdeel van de havenstrategie. De realisatie van één van de grootste logistieke parken in Nederland (ruim 140 hectare) is al jaren een heet hangijzer in de Brabantse politiek. Onlangs maakte de Brabantse politiek opnieuw kenbaar te twijfelen aan het nut van het park.
Coalitiepartijen CDA en SP willen een nieuw onafhankelijk onderzoek, met name naar de financiële risico’s. De SP wil ook weten of het plan wel genoeg werkgelegenheid oplevert. De provincie gaat uit van 6000 arbeidsplaatsen.

De groei van Moerdijk als logistiek knooppunt gaat volgens Ed Nijpels, die betrokken was bij het opstellen van de havenstrategie, ten koste van het dorp Moerdijk. De burgemeester en provincie denken daarentegen maximale economische groei te kunnen realiseren én de leefbaarheid van het dorp te vergroten.

Reageer op dit artikel