nieuws

FNV dreigt met acties bij V&D

Warehousing

FNV Bondgenoten heeft V&D een ultimatum gesteld. De vakbond eist van de retailketen een betere ontslagvergoeding voor de 109 werknemers die worden ontslagen bij het dc in Aduard. CNV-leden zijn daarentegen wel akkoord gegaan met het eindbod van V&D.

FNV dreigt met acties bij V&D

De leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij V&D stellen hun werkgever een ultimatum. Dat is gisterenavond besloten in een ledenbijeenkomst in Aduard (Groningen). De medewerkers eisen onder meer een ontslagvergoeding op basis van de ‘oude’ kantonrechtersformule. Als V&D niet reageert voor maandag 12 augustus 13.00 uur, worden acties niet uitgesloten, aldus FNV.

Voorstel afgewezen

Het eindbod van V&D voor een sociaal plan werd vorige week al door een grote meerderheid van de werknemers in een schriftelijke stemming afgewezen. Met name de hoogte van de ontslagvergoeding, die dertig procent lager is dan de vergoeding in het sociaal plan van 2012, vinden ze onvoldoende. Volgens de werknemers “doet deze vergoeding geen recht aan hun jarenlange inzet voor V&D”. FNV Bondgenoten is het ook oneens met het feit dat V&D de salarissen van medewerkers die intern herplaatst worden in een lagere functie versneld wil afbouwen.

Compensatie is noodzakelijk

Het winkelbedrijf biedt een ontslagvergoeding op basis van de nieuwe kantonrechtersformule. Het sociaal plan van 2012 rekende nog met de oude kantonrechtersformule. Niels Suijker, bestuurder FNV Bondgenoten: “De werkloosheid in Nederland stijgt en een nieuwe baan is echt niet zo maar gevonden, zeker niet in Groningen. Naast van werk-naar-werk-afspraken, is een fatsoenlijke ontslagvergoeding als compensatie voor het verlies aan inkomen dus bittere noodzaak voor ontslagen medewerkers.”

CNV-leden stemmen in

De leden van CNV Dienstenbond hebben in meerderheid ingestemd met het eindbod van V&D. De leden vinden dat er goede afspraken zijn gemaakt in combinatie met een reële ontslagvergoeding. CNV begrijpt de afwegingen van FNV en geeft haar collega-vakbond de ruimte mochten ze besluiten om over te gaan tot acties.

 

V&D maakte medio juni bekend dat het distributiecentrum (DC) in Aduard wordt gesloten. Hierdoor verliezen 109 mensen hun baan. Daarnaast verdwijnen op het Service Center in Amsterdam de komende anderhalf jaar circa 60 van de 475 arbeidsplaatsen.

 

Lees hier meer over de reorganisatie bij V&D in Aduard.

Reageer op dit artikel