nieuws

Prologis: ‘Venlo beste Europese logistieke hotspot

Warehousing

Prologis: ‘Venlo beste Europese logistieke hotspot

Logistieke hotspot Venlo is de meest aantrekkelijke logistieke vestigingslocatie in Europa, blijkt uit een gisteren verschenen onderzoek van Prologis. De logistiek vastgoedontwikkelaar baseert deze conclusie op basis van een top tien van meest aantrekkelijke logistieke locaties in Europa vanuit de visie van de gebruikers van distributiecentra.

De Benelux doet het sowieso goed want achter ‘winnaar’ Venlo volgt de regio Antwerpen-Brussel op de tweede plaats. Op de derde plaats bivakkeert het havengebied van Rotterdam. Na deze drie toplocaties uit de Benelux volgen de Duitse regio Rijn-Ruhrgebied en de regio rond de Spaanse hoofdstad Madrid, op respectievelijk de vierde en de vijfde plaats.

Ook in 2018 is Venlo populair

Het rapport ‘Europe’s Most Desirable Logistics Locations’ (zie pdf) bevat ook een classificatie van de meest aantrekkelijke logistieke locaties in de toekomst. Ook in 2018 komt Venlo als populairste locatie naar voren, al zal de voorsprong op de drie directe achtervolgers waarschijnlijk kleiner worden. Binnen de top tien van locaties zullen volgens Prologis in 2018 de pan-Europese regio’s Roemenië, Île-de-France en Frankfurt am Main het meest aan populariteit gewonnen hebben.

Criteria onderzoek

Voor het Prologis-onderzoek hebben in totaal 160 Europese gebruikers van distributiecentra uit verschillende sectoren, variërend van detailhandel en auto-industrie tot pharmaceutica, honderd distributielocaties een waardering gegeven op basis van vier criteria:

  • Nabijheid van klanten en leveranciers;
  • Beschikbaarheid van arbeidskrachten en flexibiliteit van de overheid;
  • Beschikbaarheid van grond/bestaande opslagruimtes en vastgoedkosten;
  • Kwaliteit en nabijheid van infrastructuur, met inbegrip van economische netwerken en strategische toegang tot transport.

Uit het rapport blijkt ook dat gebruikers van logistieke faciliteiten hun activiteiten blijven consolideren in grotere, efficiëntere dc’s. Daarnaast zijn ze van plan om in grotere netwerken te acteren. Bijna twee derde van de ondervraagden verwacht tegen 2018 gebruik te maken van een pan-Europees netwerk.

Antwoord geven op vestigingslocatie vraagstukken

Het onderzoek van Prologis is uitgevoerd in samenwerking met Eyefortransport en is bedoeld eigenaars en gebruikers van logistieke faciliteiten duidelijkheid te geven over de belangrijkste vragen die spelen bij vestigingslocaties in een tijd van omvangrijke structurele veranderingen.

Opkomst e-commerce

Door de ontwikkelingen in de Europese supply chain en de opkomst van e-commerce is er een aanzienlijke vraag ontstaan naar moderne, efficiënte distributiecentra binnen de gehele regio.
Prologis beheert in Venlo, ook nummer 1 op de Logistieke Kaart van Nederland dit jaar, volgens eigen zeggen op dit moment ongeveer 107.000 vierkante meter aan distributieruimte op een totaal van 1,3 miljoen vierkante meter, met als belangrijke klanten onder meer UPS (zie foto) and JCL Logistics. In 2012 heeft de logistiek vastgoedontwikkelaar bedrijf leaseovereenkomsten getekend voor in totaal 38.200 vierkante meter, meer dan de helft van de totale oppervlakte die in dat jaar in logistieke hotspot Venlo is verhuurd.

Reageer op dit artikel