nieuws

Omstandigheden bepalen de orderpickprestatie

Warehousing

Eerst de man en dan de machine. Dat moet de strategie zijn bij het ontwerpen van een optimale orderpickwerkplek. Tijdens een seminar van het Material Handling Forum was dit de breed gedragen conclusie vanuit de praktijk, de fabrikanten en de wetenschap.

Omstandigheden bepalen de orderpickprestatie

Jos Benraad van technische groothandel Rensa staat regelmatig ergens een kwartier te orderpicken. Volgens hem is dat de manier om te ervaren wat mensen in het magazijn zelf dagelijks ondervinden. Onduidelijke aanwijzingen bijvoorbeeld vanuit het systeem. Een zakje met twee losse onderdelen, die veel op elkaar lijken, is dat enkelstuks of zijn het er twee? Met een simpel labeltje weet de orderpicker het juiste antwoord.

Is het een P5 of P95 mens?

Benraad beseft, net als de overige deelnemers aan het MHF (Material Handling Forum), dat het zonder machine niet meer gaat in veel orderverzamelprocessen. Maar de vraag is of de mens zich moet aanpassen aan de machine of andersom.

Fabrikanten zoals Knapp en Vanderlande Industries construeren hun automatische oplossingen rond de mens – “of dat nu een P5 (vrouw tot 154 cm) of P95 (man van 199 cm) mens is”, vertelde Jan-Willem Klinkenberg van Vanderlande. Hij besprak de evolutie van de pick@ease werkstations, die drie jaar geleden op de markt kwamen. Juist de werkstations waar orderpicken de hoofdtaak is kennen meer variaties dan werkstations voor andere werkzaamheden. Klinkenberg toonde een fraai voorbeeld van een grijper, waarmee kwetsbaar fruit opgepakt kan worden. Maar volledig automatisch itempicken is volgens hem nog ver weg.

Combinatie van pickstrategie en tools

De mens is in het orderpickproces nog steeds van doorslaggevende betekenis, vond Klinkenberg samen met René Wolters van Knapp, die toekomstgerichte technologie liet zien waaronder visionsystemen. Still en Eilogic presenteerden de case van Bosch Rexroth in Boxtel, die nu een jaar volop in bedrijf is. Bij het ontwerp van dit dc zijn diverse opslag- en orderpickstrategieën uitgewerkt. Onder andere is gekozen in de kleingoedsectie voor dynamisch picken ondersteund met pick-to-light. Arjen Kuyvenhoven (Eilogic) liet ziet waarom.

Condities belangrijker dan methode

Over pick-to-light concludeerde prof. René de Koster (Erasmus), dat dit voor professionals de beste tool is om de hoogste productiviteit te halen. Hij baseerde zich op een wetenschappelijk experiment in het kader van een langjarig onderzoek, dat onder zijn leiding wordt uitgevoerd. Niet-professionele pickers (studenten van de Erasmus en van het ROC Zadkine) hebben veel meer moeite om gezien het hoge tempo pickfouten te vermijden. Het onderzoek naar de beste pickmethoden loopt door, maar voor De Koster is het helder dat er geen universeel optimale methode is. Wel zijn de condities waaronder pickers moeten werken vaak van veel grotere invloed op de prestatie dan de methoden en de tools.

Is productief ook wel altijd effectief?

Over het belang van ergonomische omstandigheden bood Peter van Scheijndel van VHP Human Performance een inkijkje aan de hand van de case Aldipress in Duiven (tijdschriftdistributie met behulp van kratten). Hij gaf ook een reactie op een vraag vanuit de zaal over de verhouding tussen productiviteit en effectiviteit. Fabrikanten mikken met hun oplossing op een zo hoog mogelijke productiviteit (picks per uur), maar leidt dat wel tot effectief inzetten van mensen en kapitaal. Zou een minder complex systeem misschien kunnen leiden tot een hoger gemiddelde? Niet als de mens het middelpunt is van het ontwerp, klonk het van alle kanten. En als het management weet waar het mee bezig is. Of zoals Benraad het formuleerde: “wie het weet mag het zeggen”. Vandaar zijn advies om als leidinggevende regelmatig zelf een kwartiertje te gaan orderpicken.

 

Lees ook het verslag van vorige bijeenkomsten van het MHF

Reageer op dit artikel