nieuws

Minister speelde actieve rol bij behoud Hitachi

Warehousing

Minister Kamp van Economische Zaken zette zich persoonlijk in voor het behoud van de Japanse data opslagspecialist Hitachi Data Systems in Nederland. Zijn er richtlijnen voor de inzet van een bewindsvoerder?

Minister speelde actieve rol bij behoud Hitachi

De keuze van Hitachi Data systems om het EDC te sluiten Waardenburg en nieuw te bouwen in Zaltbommel, is mede tot stand gekomen met hulp van het ministerie van Economische Zaken en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Zij hebben actief bemiddeld om het nieuwe centrum van Hitachi Data Systems (HDS) in Nederland te houden. Zo is het ministerie van Economische Zaken onder leiding van Minister kamp betrokken geweest bij het aanleveren van gedetailleerde benchmarkinformatie over het Nederlandse vestigingsklimaat.
Ook heeft het ministerie actief bemiddeld richting provincie en gemeente, stelt Paul Dalderop, director European Logistics. ” De bemiddeling van het ministerie heeft bijgedragen aan het leggen van de contacten zodat wij met de juiste mensen aan tafel zaten die ons konden steunen om het project snel gerealiseerd te krijgen.” Dat Hitachi enkel de rivier over zou steken, was geen zekerheid. “We hebben ook gekeken om de fabriek in Fankrijk en het distributiecentrum samen te voegen.” De goede contacten met de overheid en het behoud van kennis van de medewerkers waren belangrijke redenen voor HDS om zich in Zaltbommel te vestigen.

Wanneer bemoeit het ministerie zich met dergelijke projecten. Zijn daar criteria voor?

Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA)  stelt desgevraagd: “Daar zijn geen vaste richtlijnen voor. De vraag of betrokkenheid wenselijk is, is onderwerp van overleg tussen de NFIA en het ministerie van Economische Zaken.”
NFIA is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken. NFIA helpt en adviseert bedrijven uit het buitenland bij het opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland.

Zijn er criteria voor de inzet van de minister?

“Bij investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven waarbij de betrokkenheid van bewindspersonen de beslissing van de investeerder in Nederlands voordeel uit kan pakken wordt met het ministerie van Economische Zaken bekeken of en hoe dat vormgegeven kan worden. Investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven hebben een grote economische en strategische waarde voor de Nederlandse economie en concurrentiekracht”, is de verklaring van de inzet van de bewindsvoerder.


Andere voorbeelden van bedrijven die ook in Nederland zijn gevestigd of gebleven met hup van lobby van het ministerie van Economische Zaken/minister zijn:

Heinz innovatiecentrum in Nijmegen (VS), Danone innovatiecentrum in Utrecht (Frankrijk), IBM onderzoekscentrum in Groningen (VS) en Huntsman productie in Rotterdam (VS)

Reageer op dit artikel