nieuws

GS1: ultieme poging tot uitrol palletlabeling

Warehousing

GS1: ultieme poging tot uitrol palletlabeling

GS1 doet samen met supermarkten een ultieme poging om leveranciers te bewegen aan de slag te gaan met het palletlabel en verzendbericht. Of er nu wel sprake is van een sectorbrede uitrol valt nog te bezien. Bedrijven die oplossingen bieden voor verzendberichten en labelprinting merken vooralsnog geen toenemende vraag. Volgens GS1 gaat het niet lang meer duren en is eind 2013 de implementatie klaar.

Supermarkten willen vaart zetten achter de invoering van palletlabel en verzendbericht. Dat willen ze al heel lang. Ze gaan nu een stapje verder door leveranciers aan de hand mee te nemen en te begeleiden naar een oplossing om snel bij retaildc’s te kunnen lossen. Die oplossing ligt volgens GS1 in het gebruiken van SSCC-codes op GS1-(pallet)labels in combinatie met verzendberichten.

Er zijn al leveranciers om, maar er zijn ook nog een flink aantal die de stap nog moeten maken. Er is gekozen voor een nieuwe aanpak. GS1 Nederland heeft samen met de supermarktketens een uniforme aanpak ontwikkeld om leveranciers aan te sluiten. Albert Heijn, Boni Supermarkten, Coop Supermarkten, DEEN Supermarkten, Detailresult, Jumbo Supermarkten, Makro, Plus, Poiesz, Sligro en Vomar voordeelmarkt zijn de retailers die in 2013 een groep van 400 leveranciers gaan begeleiden om volgens de afgesproken sectorstandaard te werken.

Onlangs hebben de eerste kick-off bijeenkomsten met leveranciers bij de distributiecentra van C1000 en Albert Heijn plaatsgevonden. “Er zijn nu 75 live, met 20 leveranciers loopt een pilot en de overige 300 rollen we uit na de Pasen”, aldus Rob Oosterhof, projectleider van GS1.

Weinig kennis van palletlabeling

Type 2 Solutions, onder meer leverancier van de webservice palletlabel.nl, merkt wel een lichte groei maar geen wereldschokkende veranderingen in de vraag naar oplossingen. “Niet specifiek voor de retail maar over de hele linie groeien de aanvragen naar onze palletlabel-oplossing licht. Het neemt alleen nog geen vlucht”, aldus Judith de Witte van Type 2 Solutions. “In de farmaceutische industrie in Engeland is de GS1 standaard verplicht gesteld, dan merk je wel dat er juist meer vraag komt.” De Witte merkt aan de klanten in Nederland dat ze er niet veel kaas van hebben gegeten als het om palletlabeling gaat waardoor blijkt dat er nog veel missiewerk moet gebeuren.

 

Ben Kampert van Descartes, leverancier van EDI-oplossingen, merkt vooralsnog niets van de haast die supermarkten maken. “Het is de leverancier die voor de investering staat. Die is niet heel erg groot, maar ligt wel volledig bij de leverancier.” Daar komt het uitstelgedrag van supermarktleveranciers volgens Kampert deels vandaan. “Meer druk en ook sancties bij nalatigheid zijn nodig vanuit de supermarkten om succesvol opvolging te geven aan de GS1 standaard.

 

Oosterhof geeft aan dat de meeste leveranciers al wel hebben geinvesteerd in labels en verzendberichten alleen het nog niet goed toepassen. Hij verwacht dat het traject wat de retailers nu samen met hun leveranciers ingaan wel zijn vruchten gaat afwerpen.

Doorlooptijd van 16 weken

In 16 weken tijd doorlopen de retailers met de leveranciers, onder begeleiding van GS1 Nederland, een aantal stappen om tot implementatie van de SSCC-codes op GS1-(pallet)labels in combinatie met verzendberichten te komen. Het implementatietraject bestaat uit onder andere een kick-off bijeenkomst in een distributiecentrum, een technische test door GS1 Nederland van het GS1-label en het GS1-verzendbericht en een praktijktest met een retailer. “Pas als de retailer het heeft getest krijgen de leveranciers van ons een leverbewijs zodat alle supermarktketens kunnen zien dat de leverancier volgens de afgespraken goederen kan leveren. Het gaat om het goed doorlopen van het proces, niet het sticker plakken alleen. Het moet honderd procent goed zijn. Daar helpen we de leverancier nu bij.”

Lees ook:

Invoering GS1 palletlabel: succesvol of never-ending story

Palletlabel toegankelijk gemaakt via internet

Reageer op dit artikel