nieuws

Zalando opent Europa’s grootste ‘kledingkast

Warehousing

Webwinkelgigant Zalando opende afgelopen woensdag in het Duitse Erfurt officieel zijn eerste logistieke centrum. Het 170 miljoen euro kostende pand, met een omvang van meer dan 120.000 vierkante meter, werd tijdens opening door Zalando CEO Rubin Ritter betiteld als Europa’s grootste ‘kleding- en schoenenkast’. Vanuit dit dc, waarin de webwinkel zelf de leiding voert over de operatie, worden dagelijks naar veertien landen in Europa, waaronder Nederland, tienduizenden pakketten verstuurd.

Zalando opent Europa’s grootste ‘kledingkast


Alle registers waren afgelopen woensdag losgetrokken om de eerste fase van het logistieke centrum, in totaal 78.000 vierkante meter, van Zalando nog vlak voor het begin van de drukke Kerstdagen feestelijk in gebruik te nemen. Voorafgaand aan de officiële openingshandeling staken diverse hoogwaardigheidsbekleders van de minister-president van de deelstaat Thuringen tot en met de burgemeester van Erfurt hun loftrompet over Zalando en uiteraard het gunstige vestigingsklimaat in de voormalige DDR-stad.
De officiële opening bestond uit het symbolisch versturen van een eerste (lege) doos door een een magazijnmedewerkster die daarbij werd geassisteerd door Zalando CEO Christian Ritter (foto midden) en de burgemeester van Erfurt, Andreas Bausewein.

Dc bestaat uit vijf units
De bouw van het eerste gedeelte van het pand, dat ontwikkeld is door logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman, is vorig jaar oktober gestart. Afgelopen augustus was het pand eigenlijk al operationeel. In eerste instantie is woensdag 78.000 vierkante meter magazijnruimte in gebruik genomen. “Het volledige pand zal uiteindelijk bestaan uit vijf units. Vandaag zijn drie units in gebruik genomen. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de laatste twee units bezig met een omvang van 50.000 vierkante meter. Vanaf mei volgend jaar zijn deze werkzaamheden afgerond en dan hebben we hier op het Güterverkehrszentrum (GVZ) Erfurt 128.000 vierkante meter aan warehouseruimte tot onze beschikking”, vertelde Zalando-COO David Schröder (30) aan een delegatie van Belgische, Nederlandse en Duitse journalisten tijdens een korte rondleiding door het dc.

Ook retourstromen worden in Erfurt verwerkt
Daarmee is het pand volgens opgave van eigenaar Goodman gelijk ook het grootste e-commerce magazijn van Europa. Voor de bouw van de eerste fase is 100 miljoen euro uitgetrokken. Voor de uitbreiding wordt nog eens 70 miljoen betaald door Zalando. Schroder: “Als dat eenmaal is afgerond zijn we ook in staat om hier in Erfurt onze retourstromen te verwerken op waarschijnlijk één van de mezzanines in het pand.”

WMS in eigen beheer ontwikkeld
Schröder wist tijdens de rondleiding ook te melden dat Zalando er in Erfurt naar streeft om de e-fulfilment processen zo veel mogelijk in eigen hand te houden. “We hebben bijvoorbeeld in een periode van nog geen vijfeneenhalve maand in eigen beheer een WMS ontwikkeld. Dit WMS is een goed voorbeeld van ons streven dat we onze logistieke processen op maat snijden volgens onze eigen kerncompetenties. Dat is ook een van de redenen dat we de logistiek hier in Erfurt, in tegenstelling tot een aantal andere magazijnvestigingen van ons, niet hebben uitbesteed aan een logistiek dienstverlener.”

120.000 artikelen op voorraad
Op dit moment zijn er rond de 800 mensen werkzaam in het logistieke centrum in Erfurt. In 2013 moet dat aantal opgeschroefd zijn naar 1.000. In het magazijn liggen op dit moment 120.000 artikelen (voornamelijk schoenen en kleding) op voorraad. Vanuit Erfurt worden 14 Europese landen beleverd. Schröder: “Afhankelijk van de drukte verwerken we hier nu per dag rond de 20 tot 30.000 orders. Naast Erfurt beschikt Zalando nog over dc-vestigingen in Großbeeren en Brieselang niet ver van Berlijn. In beide vestigingen is de logistiek wel uitbesteed aan twee logistiek dienstverleners, waaronder het Nederlandse Docdata.

Nieuwbouw in Mönchengladbach
Met de opening woensdag van het ‘E-dc’ in Erfurt is de expansiehonger van Zalando nog lang niet gestild, want in Mönchengladbach niet ver van de grens met Nederland is Goodman in opdracht van het jonge webwinkelbedrijf, dat vier jaar geleden het levenslicht zag, onlangs begonnen met de bouw van een nieuw dc van 78.000 vierkante meter. “Dit past in ons streven om de grootste e-tailer van Europa te worden. Bovendien hebben we vanuit Mönchengladbach niet alleen de grote steden in het Ruhrgebied binnen ons directe bereik maar ook de consumenten in belangrijke markten als Frankrijk, Nederland en België kunnen we binnen één dag beleveren”, aldus Schröder.
De Zalando COO wist woensdag ook te melden dat de Benelux, samen met landen als Frankrijk en Polen voor de e-tailer een steeds belangrijkere markt wordt.

Lees ook:
Vanderlande sleept twee grote orders in de wacht
Docdata neemt ‘misstanden’ in Duits magazijn serieus
Goodman ontwikkelt miljoen vierkante meter distributieruimte

Reageer op dit artikel