nieuws

Duitse supermarktreus reorganiseert logistiek

Warehousing

Rewe Group, een van de toonaangevende supermarktketens in Europa, gooit zijn logistieke operatie op de schop. Het nieuwe centrale magazijn moet in oktober 2014 gereed zijn.

Duitse supermarktreus reorganiseert logistiek

De kern van de logistieke reorganisatie is de bouw van een nieuw 63.500 m2 groot nationaal magazijn voor slow movers is. Het centraal magazijn in Neu Isenburg bedient 5500 REWE-supermarkten in Duitsland met droge kruidenierswaren. Dagelijks zullen 1400 filialen van een productassortiment van wel 24000 verschillende artikelen worden voorzien. De opdracht voor de planning en realisering van alle opslag-, materiaalstroom-, IT en besturingssystemen kreeg hoofdaannemer Witron.

Toekomstige systemen
Het logistieke centrum is berekend op de orderverzameling van 551.000 artikelen, 1150 kwart- / halve pallets en 900 hele pallets op een piekdag. De opslag en orderverzameling gebeurt in de toekomst met de oplossingen DPS (Dynamik Picking System), ETP (Ergonomic Tray Picking), DPP (Display Pallet Picking System) en CPS (Car Picking System).

Het geïntegreerde systeem bestaat uit een automatisch hoogbouwmagazijn met 67.300 pallet locaties, een AS/RS voor kleine artikelen met 201.900 bakken en 60 orderverzamelingswerkplekken, een traymagazijn met 95.200 locaties en 28 werkplekken op Ergonomic Picking Mobiles en een magazijn voor automatische orderverzameling van kwart- en halve pallets met 820 plaatsen.

 

“Met de nieuwe orderverzamelsystemen kunnen we onze collega’s moderne, uiterst ergonomische werkplekken aanbieden, die onafhankelijk van leeftijd en geslacht zowel een hoge performance als ook een hoge kwaliteit garanderen”, aldus Rewe-manager, Matthias Bähr.

Ergonomische oplossingen
Met behulp van hand bediende pickshuttles worden in het ETP-systeem cases, vanuit een pickfront van een automatisch traymagazijn, op pallets of rolcontainers verzameld. Voor iedere pick, wordt de cabine met de orderpikker computergestuurd naar de picklocatie gebracht. De orderverzamelaar wordt hierbij vanuit ergonomisch oogpunt in de ideale positie gebracht om de case vervolgens op de ladingdrager te schuiven. Een beamer verlicht duidelijk een vlak op de orderpallet of rolcontainer en geeft daarmee de orderverzamelaar aan waar het artikel geplaatst dient te worden. Deze plek is vooraf berekend op basis van een stapelalgoritme. Ook de andere subsystemen die in de toekomst worden toegepast, staat het ontlasten van de medewerkers op de voorgrond.

Reageer op dit artikel