nieuws

Logistica 2012: minder bezoekers, tevreden gezichten

Warehousing

Logistica 2012: minder bezoekers, tevreden gezichten

De vakbeurs Logistica (samen met ICT & Logistiek) trok vorige week ruim 19.500 bezoekers. Dat is ongeveer 2.000 bezoekers minder dan in 2009, toen de beurs ook op zaterdag open was. De standhouders toonden zich over het algemeen positief. Bekijk hier de foto’s van de beurs.

De logistieke sector beleefde vorige week in de Jaarbeurs haar (drie)jaarlijkse feestje. Logistica is weer in 2015, maar de beurs ICT & Logistiek is ieder jaar. Over de combinatie van beide beurzen zijn de meningen verdeeld. Bepaalde exposanten op ICT & Logistiek profiteren in sterke mate, omdat hun aanbod nauw aansluit bij datgene waar Logistica bezoekers naar op zoek zijn. Exposanten in de softwarehoek, zeker waar het transportmanagement betreft, zijn minder enthousiast. Voor hen is de meerwaarde gering. Wel stonden ze dit keer vier in plaats van twee dagen op de beurs en was er ook nog een avondopenstelling.

Compleet aanbod heftrucks en systemen

De beursorganisatie was bij de opening van de beurs zeer tevreden over het aanbod aan exposanten. Directeur Anton van Loon van de Stichting Logistica stelde vast, dat – in tegenstelling tot 2009 – nu wel vrijwel alle heftruckleveranciers op de beurs een stand hadden ingericht. De meeste stands waren beduidend soberder dan in het verleden en stonden op een kleiner vloeroppervlak. Voor de bezoekers telt echter vooral het totale aanbod. Op heftruckgebied viel qua compleetheid weinig af te dingen.

Dat geldt ook voor de material handling sector. Met uitzondering van Vanderlande Industries was in dit segment het aanbod eveneens behoorlijk volledig. Juist in dit deel van de beurs waren ook de meeste innovaties te bewonderen. Vanuit dat oogpunt was het haast vanzelfsprekend, dat de Logistica Award dit jaar uitging naar een nieuw material handling concept, de i-Collector.

Goede belangstelling voor sessies

Over de inhoudelijke kant van de E-Fulfilment Expo waren enthousiaste reacties te horen. Het onderwerp staat bij velen hoog op de agenda. De diverse sessies zaten tijdens het tweedaagse evenement behoorlijk vol. Kritiek was er op de organisatie rond het evenement in de zijlijn van de beurs. De locatie in hal 8 was slecht te vinden en rommelig van opzet. IT-gerelateerde exposanten hadden graag het event dichter bij de beurs ICT & Logistiek willen hebben.

Ook andere inhoudelijke bijeenkomsten tijdens de beurs trokken meer belangstelling dan verwacht. De theaters Rood, Blauw en Geel zaten soms – tot verbazing van de organisatoren – zo goed als vol. Bijvoorbeeld in de sessie over arbeidsveiligheid in magazijnen en sessie over een nieuw netwerk voor foodretailers. In voorgaande jaren werd het inhoudelijke bijprogramma van de beurs vaak matig bezocht.

Recessie, maar geen investeringsstop

Tevreden gezichten bij de exposanten op de laatste beursdag, dat was het algemene beeld. De meesten gingen met meer aanvragen en concrete leads naar huis, dan ze van tevoren rekening mee hadden gehouden. Bezoekersaantallen is voor hen dan even wat minder interessant. Logistieke bedrijven, verladers en vervoerders, zijn gemeten naar de gesprekken op de beurs zeker niet van plan om de komende tijd een investeringsstop af te kondigen. Dat is een belangrijk lichtpuntje in een week, waarin opnieuw cijfers bekend werden gemaakt, dat Europa en Nederland te kampen heeft met een economische recessie.

Meer Logistica 2012: Logistica en ICT&Logistiek in vogelvlucht: nieuws én foto’s

Reageer op dit artikel