nieuws

Ergonomieplein: goed bewegen kun je leren

Warehousing

Zeker acht keer per dag geeft Buro voor Fysieke Arbeid een vaardigheidsworkshop op het Ergonomieplein in hal 12. Hoe werk je met een scanner, hoe zet je een rolcontainer in beweging, hoe stapel je een palletlading en hoe coach je medewerkers?

Ergonomieplein: goed bewegen kun je leren

Met vier verschillende workshops laat de specialist in ergonomische vraagstukken zien hoe belasten van het lichaam niet hoeft te leiden tot vervelende (blijvende) blessures. Marc de Vries – één van de trainers – geeft als 15 jaar trainingen op dit gebied. Hij laat met zijn collega’s in 20 minuten zien waar (letterlijk) de pijn zit.

Meer belangstelling voor ergonomie
“Werken in een magazijn blijft fysiek zwaar. Al meer dan 25 jaar geven we begeleiding om te voorkomen dat mensen schade oplopen. Ik merk tegenwoordig dat het onderwerp beter aanslaat. Juist bij jonge medewerkers. Zij weten dat ze nog lang mee moeten in dit werk. Ook binnen de bedrijven zelf zie je dat de belangstelling voor veiligheid en ergonomie flink is toegenomen. Dat zie je aan de toename van keuringen van hulpmiddelen en de inrichting van magazijnen. Maar je moet als medewerker ook weten hoe je er mee om moet gaan.”

Goed getraind betekent sneller terug
Volgens De Vries is het effect van meer aandacht en betere begeleiding zeker zichtbaar, al ontbreken concrete cijfers hierover door de jaren heen ten aanzien van bijvoorbeeld ziekteverzuim. Het adviesbureau doet naast preventief trainen ook aan begeleiding van medewerkers met klachten. Het aantal geblesseerde medewerkers lijkt af te nemen. Verder zijn medewerkers, die een goede training hebben gevolgd eerder terug van een blessure dan in het verleden.

Vier workshops met eigen thema
De workshops behandelen vier probleemgebieden, waar het gaat om ergonomie in magazijnen.

1) Omgaan met (hand)scanners
Details zijn hier van groot belang. Door een pols- of vingerscanner pakt een medewerker een doos anders beet. Het vinden van een barcode is ook niet altijd even gemakkelijk. Losse handscanners wegen toch nog aardig wat. Hoe ga je daar mee om?

2) Werken met rolcontainers
Sleuren met rolcontainers is al jarenlang een ergonomisch issue. Probeer mee te bewegen met de rolcontainer – dat scheelt enorm. Niet met een ruk in beweging brengen, maar geleidelijk. Het is een vaardigheid die heel goed is aan te leren.

3) Belasting tijdens orderverzamelen
Stapelen van dozen en kratten op pallets is fysiek gezien een stevige inspanning. Alles staat of valt met goed ‘voetenwerk’. Op de juiste manier draaien en tillen helpt om de belasting voor gewrichten en het hele bewegingsapparaat te verminderen.

4) Coachen van medewerkers
Misschien wel de leukste workshop. Laten zien hoe leidinggevenden van grote invloed zijn op het ergonomisch gedrag van medewerkers. Roepen langs de zijlijn heeft niet zoveel zin. Wel gericht de boodschap overdragen en blijven herhalen. Dat helpt.

Demonstraties met heftrucks
Op het Ergonomieplein in hal 12 zijn de hele dag door workshops te zien en te beleven. Naast Buro voor Fysieke Arbeid demonstreren de belangrijkste heftruckleveranciers hun trucks met het accent op veiligheidsvoorzieningen.
Meer informatie: kijk op de website van de BMWT.

Reageer op dit artikel