nieuws

Veiligste Magazijn staat weer in de spotlight

Warehousing

Over iets meer dan twee weken is de finaledag van de prijs Het Veiligste Magazijn. Op het podium komen drie genomineerden: Philips dc Brabant, Scania Nederland en Valeo Service. De winnaar gaat naar huis met een mooie prijs en in de wetenschap, dat het magazijn een jaar lang vol in de schijnwerpers staat.

Veiligste Magazijn staat weer in de spotlight

Dat overkwam namelijk ook de huidige bezitter van het ‘Veiligste Magazijn’, AkzoNobel in Sassenheim. Zeker 200 gasten kwamen over de vloer om met eigen te zien waarom dit bedrijf de prijs in ontvangst mocht nemen. Ook binnen het concern heeft regelmatig de loftrompet geklonken voor het veiligheidsbeleid in Sassenheim. Daaruit putten manager Willem Brands en zijn team nieuwe motivatie om extra stappen te zetten.

 

De drie kandidaten voor de uitreiking tijdens de Dag van het Magazijn op 31 oktober zijn:

  1. Philips Lighting dc Brabant, Eindhoven
  2. Scania Nederland, Zwolle
  3. Valeo Service, Helmond

De drie bedrijven presenteren zichzelf in een speciale bijlage van Logistiek Magazine, die afgelopen vrijdag is verschenen.

 

Philips Lighting – meer dan losse acties

Veiligheid is het fundament voor alle handelingen. Dat staat zwart op wit in het lean programma, dat Philips heeft uitgerold in de organisatie. Dat vertaalt zich in grote en minder grote beleidsmaatregelen.

DC-manager Ralph Scholtes zegt daarover: “Dankzij lean is veiligheid in een stroomversnelling gekomen. Nu is het veel meer dan een verzameling losse acties, zoals een betere methode om tractiebatterijen te vullen. Er is sprake van samenhang.”

De jury spreekt haar bewondering uit voor de toepassing van Kaizen. Er is een soort competitie ontstaan om steeds beter te worden op veiligheidsgebied. Daar werken medewerkers en management met groot enthousiasme aan.

 

Scania Nederland – geven van signalen

Drie jaar geleden deed Scania ook al mee aan deze prijs. Met name op het punt van ergonomie en het borgen van verbeteringen heeft de truckfabrikant belangrijke stappen gezet. De zogenaamde ‘andonteams’ houden elkaar en het management scherp.

René Brill, workshopmanager material handling, daarover: “Andon is Japans voor signaal. Dat is precies wat we willen, signalen vanaf de werkvloer zodat we heel snel een pleister kunnen plakken waar dat nodig is, maar vervolgens meteen op zoek gaan naar een structurele oplossing.”

In de jurybeoordeling staat dat Scania veel werk heeft gemaakt van gescheiden routes voor heftruckverkeer en voetgangers. Alleen onder begeleiding komen niet magazijnmedewerkers nog het magazijn binnen. Alle looppaden verdwijnen op termijn.

 

Valeo Service – maximale transparantie

Bij Valeo Service (automaterialen) draait alles om transparantie. Letterlijk zelf, gezien de grote glazen wand waarmee het magazijngedeelte is afgeschermd. Dat heeft een enorm positief effect gehad op zowel de veiligheid als de flexibiliteit.

Sven van der Pijl, supply chain manager, zegt het zo: “Bij binnenkomst heb je onmiddellijk overzicht over het gehele magazijn. We proberen zoveel mogelijk te visualiseren voor onze medewerkers. Dat geeft een veilig gevoel. Binnen de groep bedrijven onder de naam Valeo zijn wij best practice op het gebied van veiligheid.”

De jury heeft zich laten overtuigen door het enthousiasme op de werkvloer en door de specifieke maatregelen die zijn genomen. Daaronder een snelheidsbeperking op alle heftrucks tot 5 km per uur en een zelfbedacht concept om te voorkomen dat pallets te diep worden weggezet in de stelling.

 

Lees hier meer over de drie kandidaten

Reageer op dit artikel