nieuws

Vandeputte Group bouwt geautomatiseerd dc in Puurs

Warehousing

De Belgische Vandeputte Group, een marktleider in producten op het gebied van industriële veiligheid en welzijn, ruilt haar bestaande magazijnruimte in Wilrijk bij Antwerpen in voor een semi-geautomatiseerd distributiecentrum in het twintig kilometer zuidelijker gelegen Puurs. Tijdens de nieuwbouw worden een aantal vernieuwende technieken geïmplementeerd op het gebied van magazijnautomatisering.

Vandeputte Group bouwt geautomatiseerd dc in Puurs

Met het nieuwe dc wil Vandeputte zich volgens eigen zeggen verzekeren van een efficiëntere en meer flexibele toeleveringsketen, die voldoet aan de gewijzigde behoeften van de markt en die daarnaast de verdere groei van de onderneming ondersteunt. Verwacht wordt dat het nieuwe distributiecentrum april volgend jaar operationeel is.

Geen efficiëntieverhoging in Wilrijk
“De indeling en hoogte van de bestaande gebouwen in Wilrijk maakten het moeilijk om onze logistieke processen aan te passen aan deze gewijzigde behoeften, een efficiëntieverhoging door te voeren en de verdere groei van de onderneming te ondersteunen,”verduidelijkt Peggy Daneels, ICT & Supply Chain Director.

Samenwerking met Egemin
Om haar doelstellingen te realiseren, bundelde de Vandeputte haar krachten met magazijninrichter Egemin Automation. Op basis van een analyse van de huidige en toekomstige logistieke vraag selecteerden beide bedrijven een aantal automatiseringstechnieken.

Drie miniloadkranen
Zo zal het dc straks beschikken over drie miniloadkranen , die de goederen van de picklocatie naar de verzendzone brengen en weer terug. Hierdoor kan één orderpicker vier bestellingen tegelijk behandelen. De ‘cycle counts’ zorgen er op hun beurt voor dat er een constante controle van de inventaris plaatsvindt. Pickfouten worden op die manier vermeden.

Dekking energiebehoefte
Ook aan het aspect duurzaamheid is gedacht. Zo worden er op het dak van het dc 3.450 vierkante meter aan fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd. Deze staan garant voor de productie van 0.5 MW energie en dekken, zo stelt Vandeputte, straks 95 procent van de jaarlijkse energiebehoefte van het distributiecentrum.


Nieuw bedrijventerrein

Het nieuwe dc wordt gebouwd in de nieuwe bedrijvenzone Pullaar 2 bij Puurs, waar onlangs ook GLS, DSV en Duvel Logistics zich hebben gevestigd vanwege de strategische ligging van het bedrijventerrein tussen Brussel en de Haven van Antwerpen.

Kerngetallen dc Puurs
18.000 vierkante meter magazijnruimte met een hoogte van tien meter
12 laad- en losdeuren
12.168 palletlocaties
546 pick to belt-locaties
drie geautomatiseerde miniload-kranen met toegang tot 36 540 picklocaties
Het pand wordt ontwikkeld door logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman

Reageer op dit artikel