nieuws

Kandidaten Logistica Award zijn er klaar voor

Warehousing

Drie jaar geleden haalden de MLS Spider van RSW en Teun (foto) de Logistica Award op. Dit jaar strijden de MaxiMate, de i-Collector en de Prorunner om de eer. Wie gaat er dit keer aan de haal met de innovatieprijs op material handeling gebied?

Kandidaten Logistica Award zijn er klaar voor

De jury gaat op de openingsdag van de vakbeurs Logistica op 13 november de winnaar aanwijzen. Vier dagen lang kan één van de drie inzenders op de stand pronken met de trofee en misschien komt er ook wel weer een publieksprijs. Het juryrapport over drie nominaties is lovend, maar de juryvoorzitter prof. René de Koster plaatst wel kanttekeningen. Hij signaleert dat mooie innovaties, waaronder eerdere prijswinnaars, moeite hebben om succesvol te zijn in de markt. “Het innovatieve vermogen van de Nederlandse industrie valt niet tegen, maar er is veel koudwatervrees bij bedrijven, die de producten zouden moeten implementeren. Twee van de drie inzending van dit jaar verkopen niet rechtstreeks, maar via system integrators. Ik denk dat dit een betere benadering is.”

 

Alleen van Nederlandse bodem

Voor de award op de komende Logistica kwamen 18 inzendingen binnen. Ongeveer een kwart is afkomstig uit het segment mobiel intern transport, maar geen daarvan wist door te dringen tot de nominaties. Belangrijke afweging voor de jury was, dat het product nadrukkelijk afkomstig moest zijn van Nederlandse bodem. Andere criteria zijn innovatief gehalte, directe toepasbaarheid en een duurzame oplossing. Naast De Koster bestaat de jury uit: Anton van Loon (BMWT), Theo van Riet (Rohaco), Peter Leerintveld (Logistore), prof. Gabriel Lodewijks,en emeritus hoogleraar prof. Koos Rooda – beide van de TU Delft. Welke innovaties hebben zij geselecteerd?

 

 

1
.
MaxiMate van @vance

De MaxiMate bestaat uit een set hoekprofielen met dwarsliggers en een spanband, die binnen twee minuten om een pallet aan te brengen zijn, waardoor meerdere pallets eenvoudig en stabiel op elkaar gestapeld kunnen worden. Dit verhoogt de beladingsgraad in vrachtwagens, of leidt tot compactere stapeling van pallets in een magazijn. Indien twee pallets op elkaar gestapeld worden in een magazijnstelling, kan uit de onderste laag worden verzameld.
Een set weegt 25 kg en meerdere sets kunnen opgeborgen worden op een pallet met een speciaal fixtuur, zodat sets compleet blijven en niet zoek raken. Alle sets zijn daartoe ook getagd. De bedoeling is voorlopig de sets op huurbasis te verstrekken aan bijvoorbeeld logistiek dienstverleners.

Info: www.advancebv.com

 

 

2.
i-Collector van Ferdar Automation

De i-Collector kan in batch aangeleverde producten opslaan, intern hergroeperen en per stuk, gesorteerd, uitslaan. Het bijzondere is dat dit gebeurt met eenvoudige, robuuste technologie. Het systeem bestaat uit twee synchroon bewegende liften aan overliggende kanten van de opslagbuffer. De ene lift duwt lege ladingdragers naar binnen, terwijl aan de andere kant volle benodigde ladingdragers met producten uitgepusht worden op de andere lift. Deze lift brengt vervolgens de producten naar een verzamelschacht en duwt de producten naar binnen, waar ze door een conveyor met een grijpmechanisme op de afvoerband worden geschoven. De andere lift vangt tegelijkertijd de leeggeraakte ladingdragers op. Het systeem wordt geleverd via system integrators en lijkt met name toepasbaar in e-commerce omgevingen.

Info: www.i-collector.eu

 

 

3.
Prorunner van Nedpack

De Prorunner MK5 is een volcontinu lift met een sorteermogelijkheid. De lift kan producten afzetten op meerdere niveaus, dankzij een slim klapmechanisme, gemonteerd op de afzetbanen, dat uitklapt als het product uitgesorteerd moet worden op de betreffende baan. De capaciteit bedraagt, afhankelijk van de producthoogte, ca. 3000 stuks per uur. Het unieke aan het systeem is het mechanisme, dat het product horizontaal gepositioneerd houdt tijdens de hele omloop. Binnen hetzelfde systeem zijn dan ook zowel opwaartse als neerwaartse productstromen mogelijk, die de sorteermogelijkheden vergroten. Het aandrijfsysteem is gepatenteerd. Het product is goedkoper en compacter dan andere verticaalsorteeroplossingen en wordt als compleet bouwpakket geleverd via system integrators, die het product inpassen in een totaaloplossing.

Info: www.nedpack.com

 


Bekijk hier de Logistica-special van vrijdag 5 oktober

Reageer op dit artikel