nieuws

Hagemeyer voegt vijf magazijnen samen op één locatie

Warehousing

Technische groothandel Hagemeyer bouwt in Zuid-Duitsland een distributiecentrum dat vijf bestaande magazijnen vervangt. Het nieuwe dc, dat het grootste wordt van het bedrijf in Duitsland, krijgt onder meer 34.000 legbordlocaties, verspreid over drie verdiepingen. Magazijninrichter Maas Internal Logistix uit Beneden Leeuwen levert het transportsysteem.

Hagemeyer voegt vijf magazijnen samen op één locatie

Het transportsysteem van Maas Internal Logistix heeft een capaciteit van 1.800 dozen per uur. Het systeem verbindt de voornoemde drie verdiepingen met elkaar en de expeditievloer. Vanaf januari volgend jaar wordt het dc, met een oppervlakte van ruim 19.000 vierkante meter, stap voor stap in gebruik genomen.

13.000 uitgaande orderregels
Het pand, dat wordt gebouwd in Maisach niet ver van München, biedt ruimte aan 20.000 pallets. Straks worden hier elke dag 2.700 ingaande en 13.000 uitgaande orderregels verwerkt. “Dit dc komt niet alleen in de plaats van vijf andere dc’s in Zuid-Duitsland, maar is ook berekend op groei en een groter assortiment. We leggen hier 31.000 artikelen op voorraad”, vertelt projectleider Michael Glaser van Hagemeyer Deutschland.

Keuze voor zonepickingsysteem
In het dc komen twee boven elkaar geplaatste entresolvloeren, zodat de legbordstellingen straks zijn verdeeld over drie verdiepingen. Elke verdieping fungeert als een aparte zone in een zonepickingsysteem, waarvoor Maas naast het transportsysteem ook een sorter levert. Ook de besturing van het systeem komt voor rekening van de magazijninrichter uit Beneden Leeuwen, dat daarvoor het eigen warehouse control systeem (WCS) implementeert, inclusief visualisatiemodule.

Betaalbare oplossing
Hagemeyer, onderdeel van de Rexel Group, heeft voor Maas Internal Logistix gekozen na een tender waaraan veel grote system integrators hebben deelgenomen. “Veel daarvan kwamen met een complexe en relatief dure oplossing. Maas presenteerde een oplossing op maat die betaalbaar is”, vertelt Glaser.
Wat bij de keuze meespeelde is dat het bedrijf uit Beneden Leeuwen in een eerder stadium een soortgelijk conveyor-systeem heeft geleverd aan hetnieuwe distributiecentrum van Hagemeyer in Bleiswijk.

Systeem wordt een maand getest
Het nieuwe dc van de technische groothandel is begin december klaar. Daarna volgt een maand waarin de aansturing wordt gestest van het systeem met het WCS met de daarbij behorende koppeling met het WMS van Hagemeyer in Duitsland.
In januari begint vervolgens de inslag van artikelen, waarna gefaseerd de voorraden uit de vijf bestaande dc’s wordt verhuisd en de operatie in Maisach wordt opgestart. Glaser: “De hele operatie moet volgend jaar zomer zijn afgerond.”

Reageer op dit artikel