nieuws

Bouwbesluit heeft gevolgen voor het magazijn

Warehousing

Dit voorjaar trad een derde wijziging in werking van de bestaande bouwregelgeving, het zogenaamde Bouwbesluit. Voor het bouwen van magazijnen zitten daar relevante elementen in. Tijdens de vakbeurs Logistica is hier speciaal aandacht voor.

Bouwbesluit heeft gevolgen voor het magazijn

De inwerkingtreding van het nieuwe Bouwbesluit 2012 per 1 april van dit jaar vormde voor BMWT aanleiding om de brochure ‘De nieuwe Bouwregelgeving’ uit 2003 te actualiseren. Tijdens de vakbeurs Logistica op 14 november geeft de importeursvereniging een toelichting hierop in een speciaal seminar.

 

Beter afgestemd op Europa

De brochure ‘Magazijnstellingen en het bouwbesluit’ is aangepast door Arcadis. Joost Pothuis zal tijdens het seminar aangeven wat de veranderingen zijn. De belangrijkste wijziging voor magazijnstellingen is dat het Bouwbesluit 2012 voor de eisen aan de constructieve veiligheid van magazijnstellingen voortaan verwijst naar de Eurocodes. Pothuis: “De eisen die in Nederland worden gesteld aan de constructieve veiligheid van magazijnstellingen zijn door de nieuwe verwijzing naar de Eurocodes beter afgestemd op de voorschriften, die in andere Europese landen gelden. Dat is efficiënter voor de producenten van magazijnstellingen, die daardoor een meer concurrerende aanbieding kunnen maken.”

 

Moet overheid alles controleren?

Voor een veilige werkomgeving is het van belang, dat in de praktijk wordt toegezien op een juiste constructie, maar ook op het gebruik van de magazijnstellingen. Daarin heeft de overheid een verantwoordelijkheid in en dat is ook de reden, dat een hoge ambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken de brochure in ontvangst gaat nemen tijdens het seminar.

Pothuis daarover: “De overheid kan natuurlijk nooit alles controleren. Het is bovendien nog maar de vraag of de overheid alles móet controleren. Uiteindelijk zijn de eigenaar en de gebruiker zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de bouwvoorschriften en de veiligheid in het algemeen. Er wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met zogenaamde ‘private kwaliteitsborging’. Het idee is, dat bouwers die hun kwaliteit zelf goed borgen, mans genoeg zijn om veilige bouwwerken te bouwen, zonder dat het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht daarop toeziet.”

 

Soms ontbreekt prestatie-eis

Verder vindt Pothuis, dat handhaving lastig zal blijven zolang de eisen niet concreet genoeg zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als er alleen een functionele eis is gegeven, zonder bijbehorende prestatie-eis. Voor magazijnstellingen geldt, dat de methode die gebruikt moet worden om te bepalen of de stelling sterk genoeg is, niet is toegesneden op het gebruikte materiaal, zoals profielen van koudgewalst geperforeerde dunne staalplaten. Veel leveranciers gebruiken dan de rekenmethoden volgens de Europese industrienormen van FEM. Gelukkig worden deze rekenmethoden door de meeste gemeenten als gelijkwaardig geaccepteerd.

 

Seminar op 14 november

Dit en andere zaken komt aan de orde tijdens het seminar op 14 november om 11.00 uur in de Jaarbeurs, hal 9, Theater Rood. Meer over het programma en aanmelden klik hier.

Reageer op dit artikel