nieuws

Vopak wil kosten besparen met biofilters

Warehousing

Het Almelose bedrijf voor installatie, constructie- en klimaattechniek JW ESPO is gestart met een proef waarbij de stankemissie van een oliecontainer van Koninklijke Vopak wordt afgebroken door een biologische luchtfilter. Groot voordeel ten opzichte van de huidige filter is dat deze veel goedkoper in onderhoud is.

Vopak wil kosten besparen met biofilters

Nu wordt de oliestank bij op- en overslagbedrijf Koninklijke Vopak nog gefilterd met luchtfilters die gebruikmaken van koolstof. Het probleem van deze actieve koolfilters is dat ze iedere vier weken vervangen moeten worden. Directeur Jan Waayer van JW ESPO verwacht dat biologische luchtfilters slechts éénmaal per jaar vervangen hoeven te worden, waardoor de jaarlijkse kosten minimaal zullen halveren. De proef wordt gestart met één container. Als de resultaten positief zijn, zal Vopak op termijn al haar containers uitrusten met biologische luchtfilters.

Speciale enzymen breken de geur af
De biofilter die toegepast wordt, is afkomstig uit Duitsland. Daar wordt deze filter vooral gebruikt in de agrarische sector en wordt stank er tot negentig procent mee gereduceerd. Tegelijkertijd haalt de filter ook ammoniak en fijnstof uit de lucht. De werking van een biologische luchtfilter is vrij eenvoudig: verontreinigde lucht wordt met behulp van ventilatoren door de filter geblazen. In de filter wordt de lucht gelijkmatig verdeeld, waarna deze langzaam opstijgt door een laag houtsnippers. Deze bevatten speciale enzymen die de geur afbreken. De lucht die uit het filter komt is daardoor schoon en stinkt niet meer.

JW ESPO heeft jarenlange ervaring met het bouwen van luchtfilters en verwacht een positief resultaat van de proef.

Lees ook:
Vopak bouwt olieterminal in China
Vopak bouwt olieterminal in Eemshaven

Reageer op dit artikel