nieuws

Groei in beleggingsvolume Europees logistiek vastgoed

Warehousing

Het totale beleggingsvolume in Europees logistiek en industrieel vastgoed steeg in het tweede kwartaal van dit jaar tot 2,2 miljard euro; 56 procent meer ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het volume over dit eerste halfjaar lag daarentegen twintig procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit actuele gegevens die vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle vandaag naar buiten heeft gebracht.

Groei in beleggingsvolume Europees logistiek vastgoed
Groei in beleggingvolume Europees logistiek vastgoed

Volgens Jones Lang LaSalle is er bij beleggers, ondanks de hernieuwde spanningen in de Eurozone, nog altijd veel belangstelling onder beleggers voor hoogwaardige en inkomsten genererende industrieel en logistiek vastgoed in de belangrijkste Europese markten. “Hierdoor lagen de volumes gedurende de eerste zes maanden van dit jaar 45 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2008”, aldus Bas Geijtenbeek, Head of Logistics and Industrial Jones Lang LaSalle Nederland.

Gematigde activiteit in Benelux
Volgens Geijtenbeek blijven beleggers geïnteresseerd in de Benelux, de Scandinavische landen en de belangrijkste markten in Centraal- en Oost-Europa. “Tegelijkertijd vormde een gebrek aan hoogwaardige, goed renderende vastgoedobjecten in deze markten de voornaamste reden voor de gematigde activiteit in de eerste zes maanden van dit jaar.”

Daling beleggingsvolum in Nederland
Ook in Nederland was dit duidelijk zichtbaar stelt Geijtenbeek vast. “Het beleggingsvolume dit eerste halfjaar bedroeg circa 204 miljoen euro, een daling van 45 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. In Nederland zien we een sterke vraag naar kwalitatief hoogwaardig beleggingsproduct waarbij de focus voornamelijk ligt op hoogwaardige locaties. Dit specifieke product is momenteel nauwelijks beschikbaar.”

WDP uitzondering
Enige uitzondering was, zo stelt de Head of Logistics and Industrial bij JLL, de aankoop door de Belgische logistiek vastgoedontwikkelaar WDP van een hoogwaardige logistieke en industriële portefeuille bestaande uit acht distributiecentra met een totaaloppervlak van 150.000 vierkante meter dat in het beheer was van Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel.

Groei in VK en Duitsland
Het aandeel van de twee grootste Europese markten (het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) voor beleggingen in industrieel en logistiek vastgoed daarentegen steeg dit eerste halfjaar naar 65 procent, terwijl dat over heel 2011 slechts 50 procent bedroeg.
Voor beide markten was er, vergeleken met het eerste halfjaar van 2011, sprake van toegenomen beleggingsactiviteit in de eerste zes maanden van dit jaar. In het Verenigd Koninkrijk stegen de beleggingsvolumes met 4 procent, in Duitsland met maar liefst 63 procent.
Ook elders in Europa stegen de beleggingsvolumes dit jaar ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011, zoals in Frankrijk (+14%), Polen (+43%) en Rusland (+40%). In alle overige markten was sprake van een afname, aldus Jones Lang LaSalle.

Reageer op dit artikel