nieuws

Stabiele opnamecijfers logistiek vastgoed

Warehousing

De opname van logistiek vastgoed is dit eerste half jaar met dertig procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De ingebruikname kwam de eerste zes maanden van dit jaar uit op rond de 375.000 vierkante meter, tegen bijna 550.000 vierkante meter in dezelfde periode in 2011, blijkt uit het gisteren gepubliceerde MarketView Dutch Logistics Market van CB Richard Ellis (CBRE).

Stabiele opnamecijfers logistiek vastgoed
Stabiele opnamecijfers logistiek vastgoed

De oorzaak van de daling komt volgens de logistiek vastgoedadviseur door met name het uitzonderlijk goede tweede kwartaal van 2011 toen bijna 440.000 vierkante meter aan distributieruimte werd verhuurd tegen 150.000 vierkante meter in het eerste kwartaal. Laat onverlet, zo stelt CBRE, dat de opname over de eerste zes maanden van dit jaar naar behoren is.

Microsoft grootste huurtransactie
De grootste huurtransactie is verricht door Microsoft in Venray met een distributiecentrum van 40.000 vierkante meter, gevolgd door Nabuurs dat op Bijsterhuizen bij Nijmegen een bestaand dc is gaan huren van bijna 29.000 vierkante meter. Ook PostNL liet, zo blijkt uit het rapport van CBRE, flink van zich horen met de huur van drie bestaande dc’s in achtereenvolgens Deventer, Roosendaal en Den Bosch.

Grootste investering WDP
Het beleggingsvolume in logistiek vastgoed zakte de eerste zes maanden van dit jaar hard in: 63 procent lager dan dezelfde periode in 2011. De grootste investering werd verricht door logistiek vastgoedontwikkelaar WDP met de aankoop van de Lakeside Portfolio.

Leegstand nog stabiel
Het leegstandniveau van 7,2 procent op jaarbasis is volgens CBRE stabiel te noemen. Aan de daling van dit percentage die in 2011 werd ingezet en begin dit jaar nog 6,8 procent bedroeg, is in het tweede kwartaal van 2012 een einde gekomen en is er nu 200.000 vierkante meter aan nieuwe distributieruimte (gebouwd na 2008) beschikbaar voor de markt. Volgens CBRE zijn de vooruitzichten voor de logistiek vastgoedmarkt somber doordat de Nederlandse export hapert als gevolg van de crisis die men ook in Duitsland begint te voelen.

Opwaartse druk huurprijzen
Toch is het niet alleen kommer en kwel volgens CBRE. De vraag van gebruikers naar ‘nieuw’ hoogwaardig logistiek vastgoed in de logistieke hotspots is onverminderd groot aldus het rapport MarketView Dutch Logistics Market. De schaarste in dit segment kan zorgen voor een opwaartse druk op de vooralsnog stabiele huurprijzen.

Nieuwe ontwikkelingen in de pijplijn
Ook voorspelt de vastgoedadviseur dat er in het komende halfjaar nog enkele substantiële beleggingsdeals zullen plaatsvinden. De zeer lage leegstand in sommige deelgebieden en de specifieke vraag van zowel beleggers als gebruikers biedt volgens CBRE mogelijk kansen voor nieuwe logistieke vastgoedontwikkelingen.

Reageer op dit artikel