nieuws

Docdata neemt ‘misstanden’ in Duits magazijn serieus

Warehousing

Logistiek dienstverlener Docdata zegt met ‘de hoogste prioriteit’ te gaan onderzoeken hoe de arbeidsomstandigheden zijn in het magazijn in het Duitse Großbeeren, waar vanuit klant Zalando wordt bediend. De reactie van het Nederlandse bedrijf, met hoofdzetel in Waalwijk, volgt na een spraakmakende reportage van de ZDF onlangs waarin de barre arbeidsomstandigheden in het magazijn aan de kaak werden gesteld.

Docdata neemt ‘misstanden’ in Duits magazijn serieus
Docdata neemt ‘misstanden’ in Duits magazijn serieus


“Na de reportage van de ZDF vorige week ben ik zelf direct naar Duitsland gegaan om te kijken. En straks ga ik weer. We pakken dit met hoge prioriteit op. Het is cruciaal voor ons om een goede werkgever te zijn”, zegt algemeen directeur Michiel Alting von Geusau (foto) van Docdata eerder deze week tegen Emerce.

Salaris onder marktgemiddelde
Alting von Geusau reageert hiermee op de reportage van de Duitse tv-zender ZDF afgelopen week, die aantoont dat het magazijnpersoneel voor Zalando onder slechte arbeidsomstandigheden moeten werken. De veelal Poolse arbeiders in Großbeeren krijgen met 7,01 euro per uur ver onder het marktgemiddelde, maar nog net wel binnen de wettelijke marges, betaald. De toiletkeet midden in het magazijn is beklad met leuzen en het ontbreekt de werknemers aan persoonlijke opbergruimte.

Subjectief beeld
Zalando zegt inmiddels de kritiek serieus te nemen, maar schuift tegelijk in een online reactie ook de zwarte piet naar logistiek dienstverlener Docdata, door te stellen dat laatstgenoemde verantwoordelijk is voor de site in Großbeeren. Alting von Geusau tegen Emerce: “Een reportage met een verborgen camera geeft altijd een subjectief beeld. Er worden bepaalde zaken extra belicht. Daarom zijn we druk bezig te onderzoeken wat waar is en wat niet. Wat correct is, pakken we met prioriteit aan. De toiletten zijn inmiddels verbeterd. Sommige zaken kun je sneller verhelpen dan andere. We zullen de bouwaanpassingen die al bezig waren nu ook versnellen. Wat er bijvoorbeeld toe leidt dat de medewerkers, die niet bij Zalando maar Docdata op de loonlijst staan, eigen opbergruimtes krijgen.”

Er ligt een actieplan
Direct na de ZDF-reportage stelden Docdata en Zalando het magazijn open voor de Deutsche Financial Times. David Schröder, de directeur logistiek bij Zalando, bevestigt tegenover deze zakenkrant dat zijn bedrijf samen met Docdata een actieplan heeft opgesteld om de omstandigheden voor het personeel in het magazijn te verbeteren. In dat actieplan, waar beide bedrijven overigens niet de details van willen prijsgeven, staat onder andere dat de frequentie van de schoonmaakwerkzaamheden in het magazijn zullen worden opgevoerd.

Verandering personeelsstructuur
Ook zijn er, zo schrijft de Deutsche Financial Times begin deze week, concrete aanwijzingen dat Zalando en Docdata de personeelsstructuur in het magazijn willen veranderen. Zo moet er een directe busverbinding naar Berlijn komen zodat er meer personeel uit de directe regio kan worden geworven. Ondanks dat Großbeeren in de buurt ligt van de toekomstige luchthaven van de Duitse hoofdstad, werken er in het magazijn nog altijd hoofdzakelijk Poolse arbeidskrachten. Hoe hoog het aandeel autochtone werknemers is, willen de bedrijven niet bekendmaken.

Lees hier de reactie die Docdata woensdag op zijn website heeft geplaatst naar aanleiding van de ZDF-reportage.

Reageer op dit artikel