nieuws

CeMAT toch weer terug naar tweejaarlijks ritme

Warehousing

Vanaf 2014 komt Europa’s grootste logistieke vakbeurs weer elke twee jaar terug. Een driejaarlijks evenement houdt de innovatie in de markt niet bij, meldt Hannover.

CeMAT toch weer terug naar tweejaarlijks ritme

In 2002 werd de CeMAT los gemaakt van de industriële vakbeurs Hannover Messe, die om het jaar aandacht gaf aan material handling. Met name de grote heftruckfabrikanten wilden af van de verplichting om om het jaar de dure vierkante meters in Hannover te moeten inrichten. Vanaf 2005 ging CeMAT driejaarlijks verder als een zelfstandige vakbeurs. De laatste keer was vorig jaar mei, vrijwel tegelijk met de beurs Transport Logistic in München. Internationale exposanten en bezoekers waren daar niet zo gelukkig mee. De datum voor de komende CeMAT stond en blijft staan op 19 tot en met 23 mei 2014.

 

Ander internationaal podium

In de nieuwe opzet zal CeMAT elk even jaar in Hannover draaien en Transport Logistic in elk oneven jaar – de eerstvolgende Transport Logistic is begin juni 2013. Met lede ogen heeft de beursorganisatie in Hannover de afgelopen jaren gezien, dat de LogiMAT in Stuttgart als jaarlijks evenement, zich steeds meer profileerde als een internationaal podium. Veel vooraanstaande material handling fabrikanten brachten daar als eerste hun nieuwe ontwikkelingen. Ooit was LogiMAT een regionale aangelegenheid (afwisselend in Stuttgart en Keulen) in de schaduw van de grote reus in Hannover. Dit jaar trok de beurs meer dan 900 exposanten en bijna 30.000 bezoekers.

 

Eén grote beurs in Europa

Ook internationaal heeft de aanpak naar een driejaarlijkse CeMAT niet gewerkt. De bedoeling was – althans van de grote heftruckfabrikanten – om ieder jaar één grote Europese beurs te draaien, naast regionale beurzen, zoals de Nederlandse (overigens driejarige) Logistica – te weten in Hannover, Parijs (Manutention) en Birmingham (IMHX). Parijs ging zijn eigen gang en besloot in 2008 toch maar een beurs te organiseren en herhaalde dat in 2010. Eind november heeft Parijs weer een Manutention. Alleen de Engelsen houden vooralsnog vast aan driejaarlijkse cyclus met de IMHX, die komend voorjaar weer wordt gehouden.

 

Indeling in vijf segmenten

Het besluit om de CeMAT opnieuw naar een tweejaarlijks ritme te brengen is gedaan in overleg met de Duitse fabrikanten van warehouse equipment en inrichting, de VDMA. De beursorganisatie spreekt over een ‘unaniem genomen beslissing op basis van de wens van exposanten’. Namens de exposanten zegt Christoph Beumer, directeur van Beumer GmbH en voorzitter van de commissie om de CeMAT aan te sturen, dat een tweejaarlijks platform onmisbaar is om het tempo van de innovatie op het gebied van ‘Intralogistics’ bij te kunnen houden.

De beursorganisatie is er van overtuigd, dat de beurs niet aan omvang zal inboeten. Vijf grote hallen blijven beschikbaar, evenals het enorme buitenterrein met de paviljoens van de grote heftruckfabrikanten. Wel is besloten om de beurs op te delen in vijf onderdelen:

–          Move & Lift

–          Store & Load

–          Pick & Pack

–          Logistics IT

–          Manage & Service

 

Lees het verslag van de CeMAT in 2011

Reageer op dit artikel