nieuws

Energiezuinig luchtgordijn met EC ventilator

Warehousing

De luchtgordijnen van HVAC Nederland zijn voortaan leverbaar met energiezuinige EC ventilatoren. Deze EC ventilatoren oftewel ‘Electronic Commutation’ zijn milieuvriendelijke ventilatoren die zorgen voor een lager energieverbruik, minder geluid en een langere levensduur.

Energiezuinig luchtgordijn met EC ventilator
HVAC luchtgordijn

De EC ventilatoren hebben een hoog rendement. Door het synchroon draaien van de EC ventilatoren is er geen sprake van slipverliezen, in tegenstelling tot AC ventilatoren die door warmteopwekking in de rotor slipverliezen lijden. Het toerental van de EC ventilatoren start rustig en gaat geleidelijk aan omhoog zonder aanloopstromen en extra geluid. Er ontstaat alleen geluid bij de luchtbewegingen van de ventilatorbladen. Bij een laag toerental produceert de ventilator nagenoeg geen geluid. Afhankelijk van de draaitijd en het toerental kan het rendement volgens HVAC Nederland oplopen tot meer dan 75%.

 

Borstelloze synchroonmotor

Een EC ventilator is een permanent magneet bekrachtigde, borstelloze synchroon motor met Elektronische Commutering. Het draaiende deel van de motor (de rotor), bestaat uit een permanente magneet. Deze word synchroon, zonder slip, rondgetrokken in een opgewekt draaiveld, in het vaste deel (de stator) van de motor. De elektronische sensor(s) detecteren de positie van de rotor en sturen de schakellogica aan, die via het schakelen van de thyristor halfgeleiders, een draaiveld in de stator maakt. Vanuit de netvoeding wordt eerst een gelijkspanning gemaakt, waarvan de thyristors hun voeding krijgen.

 

Lees ook:

Luchtwand scheidt klimaatzones

Reageer op dit artikel