nieuws

Tweede pilot LogiXperience van start

Warehousing

Met een nieuwe plek in Venlo, opnieuw onder de vleugels van EVO, gaat LogiXperience een nieuwe fase in. Komend jaar moeten hier zo’n 2.000 bezoekers snuffelen aan innovatieve logistieke oplossingen. Hoe het daarna verder gaat is nog onduidelijk, maar het enthousiasme om door te zetten is onverminderd groot.

Tweede pilot LogiXperience van start
Logixperience Venlo

Het test- en demonstratiecentrum LogiXperience is nu voor een jaar neergestreken in Venlo. Daarna willen de vijftig partners voor twee of drie jaar opnieuw een tijdelijke locatie in gebruik nemen om van daaruit te werken aan een definitieve plek, bij voorkeur – nog altijd – op een supply chain campus in Breda. Om de HBO’s beter te bedienen start LogiXperience een open logistiek datanetwerk op.

 

Gezamenlijk werken aan concepten

Alle betrokken partijen zien nog steeds grote kansen voor een permanente, onpartijdige, inspirerende plek waar innovatieve bedrijven gezamenlijk concepten kunnen omzetten in praktische oplossingen. Bijna drie jaar geleden vond de lancering plaats. Sinds oktober vorig jaar draaide een pilotversie in het pand van EVO in Zoetermeer. In totaal hebben 950 bezoekers de demonstraties bijgewoond. Daarvan was 35 procent afkomstig van met name HBO-opleidingen. De oplossingen die ze te zien kregen waren gericht op warehousing, op supply chain en transportmodaliteiten.

 

Op zoek naar andere verblijfplaats

Initiatiefnemer Jeff van Hek doet er alles aan om de trein in beweging te houden. Soms haken bedrijven af, maar daar komen anderen voor terug. Nu de Dinalog Supply Chain Campus voorlopig niet van de grond komt, moet Van Hek op zoek naar een andere, vaste verblijfplaats. Dat kan nog altijd Breda zijn, gelinkt aan Dinalog. Maar het kan ook elders.

Wethouder Stephan Satijn van Venlo – in het verleden werkzaam bij NDL – vindt dat LogiXperience heel goed past in de plannen die zijn gemeente heeft. "Op het gebied van infrastructuur hebben we hier grote stappen gezet. Maar ook waar het gaat om het opleiden van mensen voor de logistieke sector zoeken we nieuwe wegen en samenwerkingsverbanden. LogiXperience is in Venlo van harte welkom."

 

HBO toegang via open datanetwerk

Om interessant te zijn voor bedrijven (de aanbieders van IT-systemen, hulpmiddelen en diensten) moet het democenter voorkomen, dat het wordt overspoeld door studenten. Mede daarom is Van Hek met de HBO-instellingen Fontys en HvA overeengekomen, dat ze via een open datanetwerk toegang kunnen krijgen tot de demonstraties. In Amsterdam (HvA) komt een apart logistiek lab waar studenten opdrachten uit werken op basis van input uit LogiXperience. Na de zomer gaat de hogeschool dit element meenemen in het studieprogramma.

 

Tijdens de opening gisteren in Venlo waren diverse sprekers vol lof over LogiXperience:

 

Machiel van der Kuijl (EVO)

"Ik heb erg veel bewondering voor het enthousiasme waarmee dit ‘belevingscentrum’ wordt gerund door iedereen – dat maak je toch zelden mee"

 

Peter Sierat (TLN)

"We hebben nog altijd een enorme uitdaging om jonge mensen in onze sector te krijgen, maar het lukt wel steeds beter – ik hoop dat de campus in Breda er uiteindelijk komt"

 

Peter van der Meij (HBO Kennisakkoord – klankbordgroep)

"Ons ‘pastoraal’ werk als klankbordgroep zit er op, er moet nu een andere vorm van toezicht komen – deze sector blijft visualisatie nodig houden om kennis te kunnen delen"

 

Nanda Piersma (Hogeschool van Amsterdam)

"De instroom van leerlingen in logistieke opleidingen neemt enorm toe – we pakken graag de kans aan om de belevingsfactor via LogiXperience te stimuleren"

 

Harrij Schmeitz (Frug I Com)

"In de groente en fruitsector moeten we proberen meer kennis in de keten te krijgen – niet dat technologie zo spannend is voor ondernemers, maar wat kunnen ze er mee?"

Reageer op dit artikel