nieuws

Forever Direct EU verandert distributiestrategie radicaal

Warehousing

Forever Direct EU is gestart met de uitrol van een warehousemanagement- en een Supply Chain Intelligence (SCI)-oplossing van Manhattan Associates in het nieuwe EDC in Roosendaal. Naast deze softwaresystemen investeert Forever Direct EU ook in andere IT-oplossingen voor het beheren van het magazijn en de supply chain.

Forever Direct EU verandert distributiestrategie radicaal
Forever Direct EU gestart met uitrol WMS in nieuw EDC Roosendaal

Het 17.000 m2 tellende magazijn waarin het WMS en de SCI-oplossing gebruikt gaan worden nadert zijn voltooiing. De livegang van de IT-systemen vindt naar verwachting aan het eind van 2012 plaats. Naast een WMS en de SCI-software implementeert Forever Direct EU ook een ERP-systeem, een Warehouse Control Systeem (WCS) en douanesoftware. Die laatste softwareoplossing is hard nodig, want de leverancier van gezondheids- en schoonheidsproducten op basis van aloë vera bediend vanuit het EDC negentig landen in de EMEA-regio. Het EDC in Roosendaal zal, zodra het gereed is, orders van ongeveer 500.000 onafhankelijke distributeurs verwerken.

Verwerken bulkorders voor EMEA-distributiecentra
De Manhattan Associates oplossingen worden vooral ingezet voor het verwerken van bulkorders voor distributiecentra in de EMEA-regio. Ook gebruikt Forever Direct EU ze voor het verwerken van pakketgebaseerde of enkelvoudige orders voor alle onafhankelijke distributeurs die Forever Direct EU in de EMEA-regio bediend. Corné Mathijssen, operations manager bij het bedrijf: "Daarnaast ondersteunt Manhattan’s WMS onze productieactiviteiten, met standaard functionaliteit waaronder het labellen van producten per land."

Radicale verandering distributiestrategie
Forever Direct EU gooit met de bouw van het nieuwe Europese Distributiecentrum en de investering in benodigde softwaresystemen de distributiestrategie behoorlijk om. In het oorspronkelijke distributiemodel van het bedrijf werden goederen direct vanuit Forever Living Products’ fabrieken in de VS of via een aantal distributiecentra in EMEA naar de distributeurs verzonden. Forever Direct EU zette enkele jaren geleden de eerste stap in optimalisatie van de regionale distributieketen door de logistieke operaties te centraliseren in één – door een externe partij beheerd – distributiecentrum in Nederland. Afgelopen jaar is Forever Direct EU BV gestart met de bouw van een eigen distributiecentrum in Roosendaal. Het EDC is begin 2013 volledig operationeel.

Behalve IT ook semiautomatisch pick-by-light
Naast Manhattan’s oplossingen, implementeert het bedrijf onder meer een Warehouse Control Systeem (WCS), Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem en douanesoftware. Ongeveer de helft van het EDC wordt ingezet voor opslag en vervanging, terwijl de andere helft zich richt op orderverwerking. Alle logistieke operaties in het EDC worden aangestuurd door het Manhattan WMS. Orders worden met inzet van verschillende technieken naar de laadruimten geleid, ondersteund door een semi-geautomatiseerde pick-by-light-operatie en een geautomatiseerde sorteerapplicatie. Manhattan’s SCI-oplossing zal worden ingezet om Forever Direct EU’s supply chain performance te monitoren en verbeteren.

Reageer op dit artikel