nieuws

Energieterugwinning bij magazijnkranen

Warehousing

Egemin Automation biedt nu externe energieterugwinning aan voor automatische magazijnsystemen. Daarbij wordt de restenergie van magazijnkranen naar het eigen elektriciteitsnet teruggestuurd en gebruikt door andere processen. Dit laat energiebesparingen tot 20% in het verbruik van de magazijnkranen toe.

Energieterugwinning bij magazijnkranen
Elektriciteitsmeter

Herbert Kennis, product manager Warehousing and Distribution Solutions bij Egemin Automation: "We hebben energiespecialisten in huis die helpen om het energierendement van de volledige productie-infrastructuur – zoals logistieke installaties, productiemachines en gebouwen – te verbeteren. Bij niet-geklimatiseerde volautomatische magazijnen zijn de elektrische magazijnkranen de grootste energieverbruikers. Zij zullen dus ook zorgen voor de grootste energiereterwinning en opbrengst. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust dat het op efficiënte wijze kosten en energie besparen essentieel is voor hun bedrijfsvoering. Energieterugwinning in het magazijn is dan ook voor vele bedrijven een ideale manier om het concurrentievermogen te verbeteren."

 

Energieterugwinning

Interne energieterugwinning, waarbij restenergie gebruikt wordt voor een andere kraanbeweging, is al langer standaard ingebouwd in de producten van Egemin. Door het slim aansturen van de kraanassen wordt de remenergie op het juiste moment vrijgegeven voor andere bewegingen van de kraan zoals het rijden en heffen. Als energiebesparende maatregel is het bijvoorbeeld mogelijk om de kraan pas te laten heffen, wanneer deze begint af te remmen. Daarnaast kunnen de kranen via de sturing ook vertraagd na elkaar opstarten om zo zware pieken in het energieverbruik te vermijden.

 

Omvormer

De omvormer die het terugwinnen van energie mogelijk maakt, staat op de kraansturing van palletkranen, bakkenkranen en bochtrijdende kranen. Wanneer een magazijnkraan afremt, of daalt, wordt de restenergie eerst gebruikt om een interne actie verder te zetten. Als de restenergie niet verder ingezet kan worden, voert een omvormer die naar het eigen elektriciteitsnet om te gebruiken voor andere processen. Naast de directe besparingen op het verbruik van de kranen zelf, kan energierterugwinning ook nog bijkomende besparingen opleveren, op bijvoorbeeld het HVAC-verbruik (door minder warmteproductie van remweerstanden) en op dimensionering van hardwarecomponenten zoals transformatoren.

 

 

Reageer op dit artikel