nieuws

Ruim helft dc’s is zwakke schakel in keten

Warehousing

55 procent van de distributiecentra maakt zo weinig gebruik van moderne managementmethoden en IT-ondersteuning, dat ze een zwakke schakel in de keten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van logistiek adviseur Jeroen van den Berg bij 500 distributiecentra.

Ruim helft dc’s is zwakke schakel in keten
Ruim de helft van de dc’s functioneert niet optimaal

Van den Berg inventariseerde de werkwijzen en technologieën van de best-in-class distributiecentra op gebieden als IT, procesinrichting, organisatie, prestatiemeting en ketensamenwerking. Gemiddeld wordt slechts een derde deel van de beste methodieken gebruikt. Hierdoor slagen veel dc’s er volgens het onderzoek niet in om een concurrerend serviceniveau te realiseren en is het kostenniveau, met een verspilling van gemiddeld 20 procent, onnodig hoog.

 

Concurrentievoordeel

Voor het onderzoek werden de dc’s ingedeeld in drie groepen: leiders, volgers en achterblijvers. Slechts 7 procent van de distributiecentra behoort tot de eerste groep. Deze bedrijven presteren uitstekend en leveren hun klanten concurrentievoordeel op. Ze zijn vooral actief in de hightech en reatail. Maar liefst 55 procent van de magazijnen zit in de groep achterblijvers. In deze magazijnen is het vaak een hele toer om de goederen iedere dag weer de deur uit te krijgen.

 

Uitdaging

Van den Berg: "De high-techmarkt kent relatief lage marges en de levenscyclus van de producten is kort. Hier is het een uitdaging om met slimme logistiek de beperkte voorraden op de juiste plek te krijgen. De retail combineert relatief lage marges met complexe fijnmazige uitlevering. Bovendien zorgt een foutje in de uitlevering direct voor lege schappen in de winkel. Dat stelt hoge eisen aan de logistiek."

 

Jeroen van den Berg (1967) is expert in warehouse management en werkzaam als adviseur, auteur, trainer, spreker of onderzoeker. Hij is auteur van ‘Integral Warehouse Management’ (2007) en de zojuist verschenen herziene uitgave hiervan: ‘Highly Competitive Warehouse Management’ (2012),waarvoor hij bovenstaand onderzoek ook deed. Het rapport Warehouse Maturity: Key to Best-in-Class Performance, bevat een samenvatting van het onderzoek en is hier te downloaden.

 

Op de WMS-dag van 4 oktober is Van dern Berg ook één van de sprekers. Hij zal daar een verhaal houden over het implementeren van een WMS-pakket en hoe hier de businessvoordelen mee zijn te behalen. Meer hierover kunt u lezen op de website van de WMS-dag waar u ook kunt inschrijven. 

Reageer op dit artikel