nieuws

Nissan Forklift fuseert met Hitachi

Warehousing

Nissan Motor Company, Hitachi Construction Machinery en Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) hebben een definitieve verklaring ondertekend om de heftruckactiviteiten van de dochterondernemingen, Nissan Forklift en TCM Corporation, te integreren in één zelfstandige onderneming: UniCarriers Corporation.

Nissan Forklift fuseert met Hitachi
Nissan Forklift Europe

De nieuwe onderneming wordt geëxploiteerd door de INCJ. Het aandelenpakket is als volgt verdeeld: INCJ: 53.3%, Hitachi Construction Machinery: 26.7%, Nissan: 20.0%. Hoofddoel van de fusie is het realiseren van een kostenbesparing en uitbreiding in de opkomende markten. In Nederland worden de Nissan heftrucks vertegenwoordigd door importeur Nissan Forklift Europe (NFE) en haar dealernetwerk. Zodra meer details over de overeenkomst en de consequenties voor Nederland bekend worden, zal NFE deze naar buiten brengen. Sinds 2007 werkt Nissan Forklift Europe ook al samen met Atlet, waarmee Nissan in Europa een ‘full-line’ productrange kan bieden van warehouse machines en heftrucks. Nissan Forklift is een volle dochteronderneming van de Japanse autofabrikant. Het bedrijf produceert zo’n 30.000 heftrucks per jaar in haar verschillende fabrieken in Japan, Spanje en de VS.

 

Onvoldoende schaalgrootte

Hitachi Construction Machinery is Japan’s grootste producent van graafmachines en wielladers. Deze onderneming kocht zich in 2005 in bij heftruckfabrikant TCM. In 2009 verwierf Hitachi alle resterende aandelen. Doel van de samenwerking is het verwerven van een substantieel marktaandeel in groeimarkten, onder andere in Zuid-Oost Azië. Meerdere Japanse heftruckfabrikanten – uitgezonderd Toyota – hebben momenteel onvoldoende schaalgrootte om hun marktaandeel te vergroten. Strategische samenwerkingen zijn daarom van belang om een duidelijke rol van betekenis te kunnen spelen. Daarnaast onderzoekt de nieuwe onderneming de mogelijkheden om op middellange termijn geleidelijk de activiteiten te herstructureren en te groeien tot één van de wereldmarktleiders in de sector.  Hitachi Construction Company heeft haar Nederlandse hoofdkantoor in Oosterhout.

Reageer op dit artikel