nieuws

Matige logistiek vastgoedmarkt toont positieve signalen

Warehousing

De markt voor logistiek vastgoed in Nederland ziet er nog steeds weinig florissant uit. Twee rapporten die min of meer gelijktijdig zijn verschenen melden een ‘redelijk gezond logistiek vastgoedniveau’. Maar de achterliggende cijfers tonen aan dat dit beeld veroorzaakt wordt door positieve signalen in Zuid-Nederland én vastgoed op multimodale locaties.

Matige logistiek vastgoedmarkt toont positieve signalen
Weinig florissante logistieke vastgoedmarkt toont positieve signalen

De MarketView Dutch Logistics Market van vastgoedadviseur CBRE en de Jones Lang LaSalle cijfers over het eerste kwartaal van 2012 geven een min of meer gelijkwaardig beeld. De huidige situatie op de vastgoedmarkt in Nederland lijkt de positieve kant op te gaan. CBRE spreekt van een leegstandscijfer van 6,8 procent en geeft aan dat de logistiek vastgoedmarkt daarmee een tamelijk gezond niveau heeft bereikt. Wie de cijfers in het rapport induikt, kan niet anders dan constateren dat de belangrijkste vastgoeddeals op het conto komen van PostNL, dat bezig is met een herstructurering. Zonder de activiteit bij PostNL zou er sprake zijn van een daling in de vraag naar magazijnen.

Zuid-Nederland doet het beter dan gemiddeld
Het zijn vooral de zuidelijke logistieke hotspots, zoals West-Brabant en Tilburg enerzijds en Venlo anderzijds waar vastgoeddeals te melden zijn. Daarnaast doet Rotterdam het prima, mede dankzij een goed eerste kwartaal van de Rotterdamse Haven in 2012.

Internationaal netwerk en e-commerce stilumeren resultaat
Logistiek dienstverleners laten volgens CBRE stabiele resultaten zien, waarbij de dienstverleners met een uitgebreid internationaal netwerk het beter dan gemiddeld doen. Ook ldv’ers die zich richten op e-commerce presteren goed.

Schiphol presteert niet goed
Opvallend is dat de regio Schiphol juist het minst positieve resultaat heeft behaald in de laatste twee jaar. Het luchtvrachtvolume daalde in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van Q1 in 2011 met drie procent. Daarmee is Schiphol een behoorlijke dissonent onder de logistieke hotspots.

Toenemende vraag naar kleinschalige logistiek
De grondprijs en de mogelijkheid tot nieuwbouw bepalen een belangrijk deel van de aantrekkelijkheid van een gebied voor de adoptie en bouw van logistiek vastgoed. Jones Lang Lasalle geeft aan dat er in Noord-Limburg, Midden Noord-Brabant en West Noord-Brabant nog voldoende grond beschikbaar is voor de ontwikkeling van logistiek vastgoed. De vastgoedontwikkelaar constateert ook dat de vraag naar nieuwbouw toeneemt en dat er dankzij de opkomst van e-commerce een toenemende vraag is naar kleinschalige logistiek. Investeerders in vastgoed zijn echter voornamelijk op zoek naar grotere en modernere panden. De interesse van investeerders in logistiek vastgoed is stijgende, de rendementen zijn er beter dan in de markt voor kantoorpanden

Reageer op dit artikel