nieuws

Lean denken en doen in het magazijn

Warehousing

Lean in magazijnen is lang niet overal dagelijkse praktijk. Maar een hogere efficiency en meer duurzaamheid in magazijnprocessen kan zeker het effect zijn van het toepassen van lean methoden. Jennifer Beuth van het Fraunhofer IML instituut spreekt daarover tijdens het derde seminar van het Material Handling Forum.

Lean denken en doen in het magazijn
Material Handling Forum

De bijeenkomst is komende dinsdag 17 april op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven. Het Material Handling Forum heeft als doel om wetenschap, industrie en gebruikers van material handling systemen bij elkaar te brengen en na te denken over trends en technologie. De eerste twee bijeenkomsten waren op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Prof. René de Koster is de grote trekker van het forum, samen met Anton van Loon van de Stichting Logistica.

 

Factor arbeid zorgt voor flexibiliteit

De Koster spreekt zelf ook komende dinsdag. Zijn verhaal gaat over de factor arbeid. Wat motiveert medewerkers om een stapje harder te lopen? Uit lopend onderzoek blijkt, dat er verband bestaat tussen een veilige werkomgeving en verbeterde prestaties. Met de toepassing van juiste systemen is flexibiliteit in magazijnen goed te realiseren en ook dat bevordert de prestatie.

 

Tool meet kosten en opbrengsten

Dezelfde visie komt ook van Rutger Vlasblom (Gordian) en Radj Bachoe (Vanderlande Industries). Vanuit hun samenwerking is een tool ontstaan om investeringen in kapitaalgoederen, zoals material handling systemen, te beoordelen op kosten gedurende de totale levensduur en te behalen flexibiliteit in processen.

 

Lean in productie, ook in logistiek

De presentatie van Beuth is het derde verhaal vanuit wetenschappelijk perspectief. Het Duitse Fraunhofer IML heeft nagedacht over lean methodieken, zoals die vooral toepassing vinden in productieomgevingen. Maar ook in een logistieke omgeving is met lean veel winst te behalen. Hoe dat moet, vertelt Beuth in haar verhaal.

 

Praktijkverhalen over innovatie

Naast de wetenschap laat ook de praktijk (industrie en gebruikers) van zich horen tijdens het MHF seminar. In grote lijnen is dit het programma:

  • DHL Supply chain over flexibel aanpassen van processen op klantwensen
  • DSV Solutions en Toyota Material Handling over flexibel inzetten van opslagsystemen
  • Still Intern Transport over een nieuw concept bemand/onbemand warehousetruck

Aanmelden kan nog. Lees hier het volledige programma.

Reageer op dit artikel