nieuws

Distrivers verbetert proces met nieuw put-to-light systeem

Warehousing

Distrivers verbetert proces met nieuw put-to-light systeem
Distrivers is over naar nieuw put-to-light systeem

Voedingsmiddelenleverancier Distrivers heeft in zijn distributiecentrum in Hoogeveen een compleet nieuw logistiek concept op basis van put-to-light ingevoerd. Door het nieuwe systeem van Pcdata is de productiviteit met twintig procent gestegen.

Dankzij het nieuwe concept wordt de inhoud van alle kratten nauwkeurig geregistreerd, is de productiviteit met twintig procent gestegen en is uitbreiding van het dc niet langer noodzakelijk. Het distributiecentrum is in slechts één weekend volledig opnieuw ingericht.

 

Distrivers voorziet elk dag honderden zorginstellingen van voedingsmiddelen. De grotendeels dagverse producten en kant-en-klaarmaaltijden worden in de loop van de dag aangeleverd en nog diezelfde dag verdeeld over de klanten. Sinds 2003 maakte Distrivers daarvoor gebruik van een put-to-light-systeem met 288 locaties.

 

Groei bracht noodzaak nieuw systeem

In de loop der jaren voldeed dit systeem steeds minder goed. Oorzaak was niet alleen de groei van het aantal klanten, maar vooral ook het opsplitsen van orders door diezelfde klanten. Zorginstellingen die beschikken over meerdere afdelingen met elk hun eigen keuken, willen vandaag de dag hun orders per keuken of afdeling uitgeleverd krijgen. De gevolgen voor Distrivers: een inefficiënte operatie, ruimtegebrek en medewerkers die soms wel tien kilometer per dag moesten lopen. Bovendien ontbrak een waterdicht systeem voor tracking & tracing.

 

Pcdata ontwikkelde voor Distrivers een compleet nieuw logistiek concept, waarbij het verdeelproces is opgeknipt in twee stappen: een voorverdeling en een eindverdeling. Bij de voorverdeling worden de artikelen allereerst uitgesplitst naar twaalf eindverdeelstations, waarna ze op de eindverdeelstations worden verdeeld over de eindklanten.

 

In totaal beschikt Distrivers nu over vijf voorverdeelstations en twaalf eindverdeelstations met elk 64 locaties, goed voor 768 locaties in totaal. In zowel de voor- als eindverdeelstations is put-to-light toegepast. Elke locatie is voorzien van een display, dat gekoppeld is aan een klant. Het getal op het display geeft aan hoeveel stuks de betreffende klant nodig heeft.

 

Meer ruimte, minder manuur

Het nieuwe systeem is een stuk compacter dan het oude. Waar voorheen 600 vierkante meter nodig was voor 288 locaties, zijn nu op 400 vierkante meter 768 locaties ingericht. Een belangrijke rol hierbij spelen de doorrolstellingen, die Distrivers in staat stellen om optimaal gebruik te maken van de hoogte. "Dat betekent dat de tekeningen voor uitbreiding van het dc weer in de la zijn verdwenen. De operatie past weer in het pand", vertelt Sietse Buutkamp, operationeel manager van Distrivers.

 

Omdat elk eindverdeelstation niet langer dan drie meter is, zijn ook de loopafstanden tot een minimum beperkt. Per week spaart Distrivers 300 manuur uit, wat een productiviteitsstijging van 20 procent betekent. "De kunst is om de eindverdelers continu aan het werk te houden. Als ze gaan voorlopen op de voorverdelers, gaat dat ten koste van de efficiëntie", stelt Buutkamp.

 

Tracking & tracing

Tijdens de eindverdeling wordt nu ook de volledige inhoud van elke krat automatisch vastgelegd in Distrib WMS, het warehouse management systeem van Pcdata. Zodra een krat vol is, kan de eindverdeler met een druk op een knop een barcodelabel met de exacte kratinhoud uitprinten en op de krat plakken. Distrivers beschikt daardoor over een waterdicht systeem voor tracking & tracing op kratniveau.

 

De foodgroothandel verwacht daarnaast dat de leverbetrouwbaarheid uitkomt op 99,9 procent. Een belangrijke reden daarvoor is het gebruik van barcodescanning op de voor- en eindverdeelstations. Pas nadat een artikel is gescand, toont de terminal om welk artikel het gaat en branden de displays van de klanten die het artikel hebben besteld. Vroeger moesten de eindverdelers het juiste artikel op een beeldscherm selecteren, waardoor er kans op verwisseling bestond.

Snelle implementatie in één weekend

Bijzonder is de snelheid waarmee het nieuwe put-to-light systeem is geïmplementeerd. Drie maanden na de ondertekening van het contract tussen Distrivers en Pcdata is in Hoogeveen een eerste pilot uitgevoerd.

Nog geen drie maanden later is in een tijdsbestek van slechts één weekend het volledige dc opnieuw ingericht. Op het buitenterrein van Distrivers is daarvoor een grote tent ingericht waarin alle doorrolstellingen door onderaannemer Bito onder regie van Pcdata in elkaar zijn gezet. Tijdens het weekend zijn de stellingen met behulp van een heftruck naar binnen gereden, waarna Pcdata de displays heeft gemonteerd en aangesloten op het WMS. Op maandagochtend kon het nieuwe systeem zonder problemen worden opgestart.

 

Buutkamp looft de goede samenwerking met Pcdata. "Omdat we elkaar zo goed kennen, kunnen we snel schakelen. Veel sneller hadden we dit project niet kunnen doen. Dit is alleen gelukt omdat we als partners zijn opgetrokken." Op termijn hoopt Distrivers ook het systeem Dockmanager van Pcdata in gebruik te kunnen nemen. "Daarmee kunnen we de kratten en rolcontainers niet alleen aan een klant, maar ook aan een vrachtauto koppelen. Dan weten we zeker dat de juiste producten in de juiste auto zitten."

 

Reageer op dit artikel