nieuws

Amazon koopt producent magazijnrobots

Warehousing

Webwinkelgigant Amazon koopt voor 775 miljoen dollar Kiva Systems, een Amerikaanse fabrikant van magazijnrobots. Met deze opmerkelijke aankoop wil Amazon zijn logistieke processen verder automatiseren meldt de website van Automatiseringgids.

Amazon koopt producent magazijnrobots
Webwinkelgigant Amazon koopt voor 775 miljoen dollar Kiva Systems, een Amerikaanse fabrikant van magazijnrobots.

Deze overname is voor Amazon de grootste sinds de aankoop van online schoenwinkel Zappos.com in 2009. Daar was toen 1,2 miljard dollar mee gemoeid.

 

Hoge kostenpost

Logistiek vormt voor Amazon een hoge kostenpost. Vorig jaar gaf het bedrijf 4,6 miljard dollar uit aan zijn distributiecentra, wat neerkomt op 9,5 procent van de totale omzet. Veel werk in de distributiecentra van de webwinkelgigant gebeurt nog met de hand, waardoor schaalvoordelen ontbreken.

 

Verwerkingscapaciteit vergroten

Vorig jaar groeide het personeelsbestand van Amazon volgens de website van Automatiseringgids veel sterker – met 67 procent tot 56.200 medewerkers- dan de omzet, die met 41 procent toenam. Systemen zoals die van Kiva kunnen de verwerkingscapaciteit vergroten zonder dat meer personeel nodig is. De oranje robots, die straks ook worden ingezet in het nieuwe distributiecentrum van Timberland in Almelo, halen de bestelde producten zelfstandig uit de magazijnstellingen en leveren ze af bij medewerkers voor verpakking en verzending.

 

Veel externe opdrachtgevers

Amazon wordt steeds meer ingeschakeld door derde partijen die willen profiteren van de distributiecentra en lage verzendtarieven die het bedrijf hanteert. Artikelen van externe leveranciers maakten in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar al 36 procent van alle via Amazon verzonden producten uit.

Kiva Systems blijft na de overname gevestigd in North Reading in de staat Massachusetts. De overname krijgt naar verwachting zijn beslag in het tweede kwartaal.

Reageer op dit artikel