nieuws

“Vraag naar logistiek vastgoed neemt af dit jaar”

Warehousing

De logistieke vastgoedmarkt beleefde in 2011 een sterk jaar, waarbij een opname van bijna een miljoen vierkante meter aan distributieruimte werd geregistreerd. Ook de leegstand daalde naar 7,5 procent. Dit jaar echter zal de vraag naar logistiek vastgoed, door de recessie, afnemen concludeert vastgoedadviseur CBRE in de gisteren verschenen MarketView over de logistieke markt.

“Vraag naar logistiek vastgoed neemt af dit jaar”
De Franse logistiek dienstverlener CEPL zorgde in 2011 voor de grootste opname in de logistiek vastgoedmarkt.

Logistieke hotspot West-Brabant was vorig jaar de best presterende regio. Met een opname van bijna 220.000 vierkante meter aan magazijnruimte en enkele grote transacties in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom is volgens CBRE de leegstand in modern logistiek vastgoed in deze regio nagenoeg verdampt.

 

Grote transactie Syncreon

Ook logistieke hotspot Tilburg, dat de laatste jaren te kampen heeft met grote leegstand, wist eindelijk te profiteren van de aangetrokken vraag. Met grote transacties van de logistiek dienstverleners Compagnie Européenne de Prestations Logistiques (CEPL) en Syncreon is de leegstand van distributiecentra er flink afgenomen, hoewel deze Brabantse stad met 18 procent nog altijd één van de hoogste leegstandspercentages van Nederland kent.

 

Nadelige gevolgen recessie

De vooruitzichten voor het komende jaar zijn ten opzichte van 2011 een stuk ongunstiger, ondanks dat de logistieke vastgoedsector in een gunstige uitgangspositie verkeert, met een acceptabele leegstand en een stabiel presterende Duitse economie, aldus CBRE in haar laatste MarketView-rapport (pdf) over het vierde kwartaal van 2011. Nederland verkeert zelf in recessie, terwijl de meeste distributie-operaties uiteindelijk een binnenlands karakter hebben.

 

Dalende vrachtvolumes

Vooral het volume aan detailhandelsverkopen laat al meerdere kwartalen een gestage daling zien. Voor transporteurs en logistiek dienstverleners worden dalende vrachtvolumes verwacht, waardoor de vraag naar distributieruimte het komende jaar naar alle waarschijnlijkheid zal afnemen.

 

E-commerce rukt op

De belangrijkste trend binnen de Nederlandse logistiek vastgoed is dat deze markt wordt gekenmerkt door een verschuiving van ‘oud’ naar ‘nieuw’. Deze trend wordt niet alleen ingegeven door kostenbeheersing en efficiency, maar ook als gevolg van de steeds grotere invloed die de e-commerce-sector op de logistieke sector laat zien. E-commerce distributie heeft vaak meer ruimte voor Value Added Logistics-activiteiten nodig, maar genereert tevens meer vraag naar grotere, centraal gelegen distributiecentra.

 

 

Reageer op dit artikel