nieuws

Timberland is klaar voor dc-verhuizing naar Almelo

Warehousing

Outdoor specialist Timberland staat aan de vooravond van de verhuizing van de logistieke operatie van Enschede naar Almelo. Op het nog vrijwel lege logistiek bedrijvenpark XL Businesspark bij Almelo is het Amerikaanse bedrijf vergevorderd met de nieuwbouw van een EMEA-distributiecentrum van 55.000 vierkante meter dat vijftig miljoen euro kost.

Timberland is klaar voor dc-verhuizing naar Almelo
Outdoor specialist Timberland staat aan de vooravond van de verhuizing van de logistieke operatie van Enschede naar Almelo.

Timberland is nu druk bezig met de voorbereidingen voor de verhuizing van het Enschedese industrieterrein Marssteden naar het XL Businesspark bij Almelo. Daar is het Amerikaanse bedrijf bijna klaar met de nieuwbouw van het 55.000 vierkante meter grote distributiecentrum, vanwaar uit outdoorproducten voornamelijk kleding en schoenen van het merk worden gedistribueerd richting het Europese vasteland, Oost-Europa, het Midden- en Verre Oosten en Zuid-Amerika.

 

Start verhuizing

Eind maart moet het distributiecentrum bij Almelo klaar zijn, dan kan worden begonnen met het oververhuizen van de voorraden en de magazijninventaris vanaf het huidige dc van Timberland dat is gevestigd op bedrijventerrein de Marssteden in Enschede. Op dat bedrijventerrein heeft het Amerikaanse bedrijf vijftien jaar gezeteld in een distributiecentrum met een omvang van 40.000 vierkante meter.

 

Duizend vrachtauto’s

Volgens de regionale krant Twentse Courant Tubantia zullen tijdens de verhuizing duizend vrachtauto’s daarvoor over een afstand van twintig kilometer moeten pendelen tussen Enschede en Almelo. Welk transportbedrijf of logistiek dienstverlener die opdracht krijgt is nog niet bekend. "Niet iedereen heeft duizend auto’s klaar staan. We zijn met meerdere partijen in gesprek, alle uit de regio", aldus Timberland Europe directeur Mark van Onna in de Twentse Courant Tubantia van afgelopen zaterdag.

 

Geen zware belasting

De verhuizing via de A35 tussen Enschede en Almelo wordt volgens Van Onna in delen uitgevoerd. "Dat doen we om de continuïteit in het bedrijfsproces niet te verstoren. Er worden teams geformeerd om hier in Enschede de vrachtauto’s in te laden. Teams in Almelo zullen de lading opvangen en in het magazijn plaatsen. Al met al zal dat zes tot acht weken in beslag nemen. Volgens Van Onna is dat niet een te zware belasting voor het bedrijf. "Vervoeren doen we al iedere dag maar het doel is uniek: de verhuizing naar ons eigen nieuwe distributiecentrum."

 

Start nieuwbouw

Voor het verplaatsen en de nieuwbouw van het distributiecentrum naar dit logistieke bedrijvenpark direct aan de A35 investeert Timberland in totaal vijftig miljoen euro. De nieuwbouw op het perceel van 5,8 hectare is vorig jaar mei gestart.

 

Locatie Brabant

Bij de keuze van de nieuwe locatie voor het EMEA-dc is het Amerikaanse bedrijf niet over één nacht ijs gegaan. Er is drie jaar voor uitgetrokken voordat uiteindelijk de keuze viel op het XL Businesspark Twente. Geruime tijd was ook een locatie in Brabant in het vizier en werd gedacht aan modernisering van het bestaande pand in Enschede waar Timberland sinds 1998 is gevestigd.

 

Gemeenschappelijke bluswatervoorziening

Mark van Onna zei vorig jaar dat de keuze voor het XL Businesspark Twente een logische is geweest. "Dit bedrijvenpark richt zich voornamelijk op bedrijven die actief zijn in logistiek en distributie en daardoor dus voor hun panden toch minimaal een kavel van twee hectare nodig hebben. Met deze nieuwbouwlocatie creëren we ruimte om voor zeker de komende vijftien verder te groeien. De infrastructuur is prima en het park ligt direct aan de A35 en op een steenworp afstand van de A1. Wat voor ons eveneens belangrijk is, is de gemeenschappelijke bluswatervoorziening en de goede beveiliging van het terrein."

 

BREEAM-certificaat

Na oplevering beschikt het distributiecentrum  over het BREEAM-NL duurzaamheids certificaat met het predicaat ‘GOOD’. Opmerkelijk gegeven is verder dat het pand, dat wordt gebouwd door Systabo Turn Key Bouw, is opgebouwd uit 1300 ton staal.

Het feit dat Timberland er voor koos om in Twente te blijven was ook goed nieuws voor de 150 medewerkers, die allemaal zonder problemen kunnen ‘meeverhuizen’ naar Almelo.

 

Bekijk ook het fotoalbum van het Timberland-distributiecentrum in Almelo die fotograaf Emiel Muijderman in opdracht van de Twentsche Courant/Tubantia heeft gemaakt.

 

Orderpicksysteem verhoogt productiviteit

Het EMEA-distributiecentrum van Timberland in Almelo krijgt een opmerkelijk opslag- en orderpicksysteem. Als het dc straks operationeel is komen, zo meldt de Amerikaanse logistieke website About.com, de compacte stellingen naar de orderpicker toe. De stellingen worden daartoe opgepakt door robot aandrijfunits/agv’s. De oplossing kan producten van verschillende formaten en vormen aan en vermindert de kostbare looptijden. Met het systeem hoopt Timberland de productiviteit en de ordernauwkeurig flink te verhogen. Voorraden en orders moeten straks voor 99,99 procent nauwkeurig zijn.

 

Het systeem wordt geleverd door het Amerikaanse Kiva Systems en zal door Timberland worden ingezet voor de automatisering van leveringen aan groothandel, retail en consument. "Ons vorige systeem was gebouwd rondom een crossbelt sorter. Om meerdere workflows efficiënt te kunnen managen hadden we echter behoefte aan meer flexibiliteit", zegt David Rupert, senior manager of engineering bij Timberland. "Met het Kiva-systeem kunnen klantspecifieke zendingen snel en eenvoudig door hetzelfde systeem en houden we een betere controle op onze voorraden", aldus Rupert.

 

 

Reageer op dit artikel