nieuws

Onderzoeksraad concludeert: Chemie-Pack faalt

Warehousing

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft het eindrapport over de chemische brand in Moerdijk vanochtend openbaar gemaakt. De bedrijfsleiding van Chemie-Pack is volledig verantwoordelijk voor het ontstaan en de gevolgen van de brand.

Onderzoeksraad concludeert: Chemie-Pack faalt
Chemie-Pack (ANP)

Naar aanleiding van de grote brand bij Chemie-Pack, een bedrijf dat zich bezighoudt met opslag, verwerken en verpakken van chemicaliën, heeft de Onderzoeksraad onderzoek gedaan. Het onderzoek van de Raad is toegespitst op het ontstaan van de brand en de crisisbeheersing en -communicatie van de overheid.

    

Oorzaken

De brand bij Chemie-Pack is ontstaan doordat  – in strijd met de vergunning – met open vuur werd gewerkt. De brand kon escaleren doordat een grote hoeveelheid brandbare stoffen aanwezig was en Chemie-Pack de beginnende brand niet kon blussen. Als achterliggende oorzaken van de brand is dat beheersing van de risico’s door Chemie-Pack onvoldoende was. Chemie-Pack hield zich niet aan de vergunning, niet aan het eigen beleid en niet aan de procedures. Verder bleek het eigen personeel niet geinstrueerd te zijn hoe te handelen bij ernsitigfe problemen. Het ontbrak bij Chemie-Pack ondermeer aan een systematische en kwalitatief goed en geborgd installatiebeheer.

 

Schuldvraag

Verder concludeert de raad dat de schuld van de brand op industrieterrein Moerdijk volledig bij de bedrijfsleiding van Chemie-Pack ligt. Het bedrijf hield zich volgens de OVV  niet aan de vergunning en nam bij werkzaamheden op 5 januari geen enkele veiligheidsmaatregel om het risico op brand te beheersen. De brand escaleerde volgens de raad doordat een grote hoeveelheid brandbare stoffen aanwezig was en omdat Chemie-Pack de beginnende brand niet beheerste. Ook de gemeente Moerdijk en diverse overheidsinstanties kregen er in het conceptrapport van langs. Bij de aanvraag van vergunningen constateerde de gemeente volgens de raad regelmatig tekortkomingen, maar dit leidde niet tot het aanscherpen van het toezicht, laat staan tot sluiting van het bedrijf. Bron: ANP

  

Download hieronder het volledige onderzoeksrapport

 Rapport_Brand_Chemie-Pack_web_definitief.

 

Reageer op dit artikel