nieuws

Goodman ontwikkelt miljoen vierkante meter distributieruimte

Warehousing

Logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman Group heeft 2011 succesvol afgesloten met in totaal 1.032.000 vierkante meter nog te ontwikkelen magazijnruimte in Europa met een eindwaarde van circa 595 miljoen euro. Het Australische vastgoedbedrijf scoorde vooral grote magazijnprojecten in Duitsland (Amazon) en Polen. Nederland steekt daar schril bij af met 9.705 vierkante meter.

Goodman ontwikkelt miljoen vierkante meter distributieruimte
Goodman begint in de eerste helft van dit jaar met de bouw en exploitatie van het Pomeranian Logistics Centre in Gdansk.

In Duitsland haalde de Goodman Group het afgelopen jaar voor 672.000 vierkante meter aan nieuwe projecten binnen, waaronder vier grote zogeheten pre-committed projecten voor de Amerikaanse webwinkelgigant Amazon.

 

Logistiek centrum Kraków

In Polen sloot de logistiek vastgoedontwikkelaar overeenkomsten voor circa 145.000 vierkante meter aan nieuwe magazijnprojecten, waarvan meer dan een derde voor het in eigen beheer ontwikkelde logistieke centrum op Kraków Airport.

 

Megaproject in Gdansk

Het vastgoedbedrijf zal in de eerste helft van dit jaar beginnen met de bouw en exploitatie van het Pomeranian Logistics Centre in Gdansk. Dit is het grootste project van de logistiek vastgoedontwikkelaar in Polen, met een beoogd oppervlak van maar liefst een half miljoen vierkante meter.

 

Black & Decker en Duvel

Momenteel ontwikkelt Goodman meer dan 88.000 vierkante meter aan logistieke ruimte in België, middels twee projecten die in 2011 zijn binnengehaald. Hierbij gaat het om een magazijn en distributiecentrum voor Duvel Moortgat in Puurs en een pand voor Stanley Black & Decker in Tessenderlo. De laatste is volgens Goodman het grootste industriële ontwikkelingsproject dat sinds 2008 in België wordt gerealiseerd.

Ook wist Goodman in totaal meer dan 73.000 vierkante meter aan nieuwe projecten te verwerven voor twee klanten in Frankrijk. Het vastgoedbedrijf sloot overeenkomsten met klanten in Tsjechië en Slowakije voor circa 44.000 vierkante meter aan projecten.

 

Uitbreiding voor DSV

In Nederland realiseerde Goodman nog een unit van 9.705 vierkante meter aan magazijnruimte op Trade Port Noord in logistieke hotspot Venlo. Op dit logistiek bedrijvenpark ontstaat nu een distributiecentrum met in totaal bijna 30.000 vierkante meter aan opslagruimte voor DSV Solutions en zijn klant Nutricia Advanced Medical Nutrition (Nutricia). Dit brengt de totale ruimte die door DSV in Nederland wordt gehuurd op meer dan 110.000 vierkante meter.

 

89 Europese vastgoedlocaties

Het grootste deel van de nieuwe projecten die door Goodman worden ontwikkeld, wordt verkocht aan het eigen Goodman European Logistics Fund (GELF). Dit logistiek vastgoedfonds heeft 2,9 miljoen vierkante meter aan magazijnruimte in de vorm van 89 vastgoedlocaties in heel Europa.

 

Hoge bezettingsgraad

Goodman beschikt over een totaal van 3.8 miljoen de vierkante meter aan logistiek vastgoed in elf landen in Europa, met volgens eigen zeggen, een totale bezettingsgraad van 97 procent.

Reageer op dit artikel