nieuws

Colruyt test heftrucks op waterstof

Warehousing

Colruyt test heftrucks op waterstof
De belgische supermarktketen colruyt heeft afgelopen week in het kader van een proefproject waterstoftankstation bij zijn distributiecentrum halle gebruik genomen.

De Belgische supermarktketen Colruyt heeft afgelopen week in het kader van een proefproject een waterstoftankstation bij zijn distributiecentrum in Halle in gebruik genomen. Dit station moet heftrucks voorzien van waterstofbrandstof. De waterstof wordt opgewekt met elektriciteit uit wind en zonne-energie.

In het distributiecentrum Dassenveld in Halle werd een tankstation gebouwd in opdracht van WaterstofNet een bedrijf dat in de regio Vlaanderen en Zuid-Nederland projecten leidt waarbij waterstof als duurzame energie gebruikt wordt. Via elektrolyse wordt elektriciteit omgezet in waterstof en opgeslagen in een gasbuffer.

 

Anderhalf jaar testen

Colruyt wil 600.000 euro investeren in studies, infrastructuur en heftrucks. De test die nu loopt, zal minstens anderhalf jaar duren. Verder wil het supermarktconcern ook nagaan hoe waterstof kan gebruikt worden in de productie en verbruik van hernieuwbare energie.

 

Vervuilende factor

"Wij steunen het initiatief omdat we geloven in de toekomst van waterstof als energiebron", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters die aanwezig was bij de opening van het station. "Waterstof is een oneindige bron zonder uitstoot van CO2 of fijn stof. Het proces om het te creëren kost veel geld omdat het niet voorkomt in de natuur. Maar door het gebruik van windturbines en zonnepanelen wordt ook deze vervuilende factor uitgesloten", aldus de Vlaamse MP.

 

EU-steun

WaterstofNet wordt gesteund door de Europese Unie, de Vlaamse en Nederlandse overheid en de betreffende industrie.

 

Bekijk hier tv-item van VRT-nieuws over de start van het proeproject met waterstofstations bij Colruyt.

 

Reageer op dit artikel