nieuws

Bankethuis verbetert verdeelproces met put-to-light

Warehousing

Bankethuis verbetert verdeelproces met put-to-light
Bankethuis PcData

Het Bankethuis heeft voor het verdelen van banketproducten over zijn klanten een geavanceerd put-to-light-systeem aangeschaft. Met dit systeem van Pcdata is de banketbakkerij uit Est erin geslaagd zowel de logistieke kosten als het aantal leverfouten drastisch te verlagen.

Het Bankethuis is de eerste dagvers banketbakkerij die dit systeem gebruikt. Operationeel directeur Ad van Mourik is blij met het systeem: "Onze leverbetrouwbaarheid is nu volledig op peil." Verreweg het grootste deel van de dagverse banketproducten is bestemd voor de ruim 200 Coop-supermarkten. Wat deze winkels voor 8.00 uur ’s ochtends bestellen, wordt vers geproduceerd en voor 18.00 uur geleverd aan het distributiecentrum van Coop.

 

Voordelen
Het voordeel van de nieuwe werkwijze is dat medewerkers niet meer klantnummers op de klaarzetlijsten hoeven op te zoeken om te zien of een klant wel of geen bananensoezen heeft besteld. "Vroeger was de productie vaak allang klaar terwijl de medewerkers hier nog volop bezig waren met verdelen. Als ze dan eens een krat met chocoladebollen lieten vallen, moesten de machines weer opnieuw worden opgestart. Dat komt nu niet meer voor", vertelt Van Mourik. "Ik schat dat we per dag zo’n vier uur tijd besparen. Daarnaast is het aantal verdeelfouten drastisch afgenomen". Daarnaast zorgt het put-to-light systeem voor een efficiëntere aansturing van het proces. "We hebben voortdurend overzicht over de voortgang en kunnen bijsturen als dat nodig is. Normaal zijn één of twee mensen bezig met verdelen, maar als dat nodig is laten we iemand van een andere afdeling een paar uur hier werken."

 

Put-to-light
Voor het verdelen van de producten over de verschillende supermarkten maakt Het Bankethuis gebruik van het put-to-light-systeem (PTL) van Pcdata . Ad van Mourik, die het bedrijf in 2009 samen met zijn familie overnam, licht toe: "Dit put-to-light-systeem van Pcdata kenden we al van diverse broodbakkerijen. We waren ervan overtuigd dat dit systeem ook ons voordelen zou bieden."

 

Displays
Het put-to-light-systeem bestaat uit twee geïntegreerde softwaresystemen die in verbinding staan met 165 elektronische displays. De displays hangen boven de 165 klaarzetlocaties in de koelcel. Het verdeelproces start zodra een medewerker op één van de twee terminals van Pcdata een product heeft aangeklikt en het geproduceerde aantal heeft ingevoerd. Daarna berekent ‘Distrib Warehouse Manager’ – één van de twee softwaresystemen – hoeveel stuks elke klant krijgt. Dat aantal wordt vervolgens op de displays boven de klaarzetlocaties geprojecteerd. De medewerker hoeft vervolgens alleen nog maar naar de cijfers op de displays te kijken en de juiste aantallen in de kratten op de betreffende locaties te leggen.

 

Klaarzetlocatie
Het tweede softwaresysteem, ‘Distrib Location Manager’, bepaalt welke klant aan welke klaarzetlocatie moet worden toegewezen. "We hebben 100 vloerlocaties en 65 reklocaties. Op die reklocaties is ruimte voor klanten die niet meer dan zeven kratten met producten ontvangen, op de vloerlocaties is meer ruimte. Distrib Location Manager rekent van tevoren uit hoeveel kratten elke klant ontvangt en of die klant een vloerlocatie of een reklocatie moet krijgen."

 

Vier kleuren
Het put-to-light-systeem van Pcdata is geschikt om met meerdere mensen tegelijkertijd verschillende producten te verdelen. Daarvoor is elk display voorzien van vier kleuren: geel, oranje, rood en groen. Elke medewerker heeft zijn eigen kleur, die ook zichtbaar is op de twee terminals waarmee elke verdeeltaak wordt opgestart. Als een order compleet is, verschijnt in het display de boodschap ‘gereed’ en de naam en het nummer van de betreffende klant. Met een druk op de knop kan via Distrib Warehouse Manager de pakbon worden uitgeprint. Daarop staan zowel de bestelde als daadwerkelijk geleverde aantallen. "Distrib registreert wie wat heeft ontvangen, zodat we de niet geleverde aantallen ook niet in rekening brengen."

 

.

Reageer op dit artikel