nieuws

“Recessie beïnvloedt vraag naar logistiek vastgoed

Warehousing

De totale opname aan bedrijfsruimte in Nederland over 2011 komt uit op circa drie miljoen vierkante meter. In dat cijfer had logistiek vastgoed een belangrijk aandeel in vooral de eerste helft van 2011. In het derde kwartaal viel, mede door de eurocrisis, de ingebruikname van distributiecentra licht terug, meldt Jones Lang LaSalle (JLL) in een onderzoeksrapport over de bedrijfsruimtemarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“Recessie beïnvloedt vraag naar logistiek vastgoed
De totale opname aan bedrijfsruimte in Nederland over 2011 komt uit op circa drie miljoen vierkante meter.

Volgens de opstellers van het vandaag verschenen JLL-onderzoek getiteld: EMEA Corporate Occupier Conditions Industrial was in de eerste helft van het afgelopen jaar de dynamiek onder de gebruikers van logistiek vastgoed sterk, ondanks de teruggang van de economische groei en de verslechtering van het marktsentiment.

Het totale opnamevolume op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt bedroeg in deze periode circa 1,4 miljoen vierkante meter. Hiervan had 24 procent betrekking op logistiek vastgoed, overeenkomend met circa 330.000 vierkante meter vloeroppervlak.

 

Verslechterend marktsentiment

In het derde kwartaal van het afgelopen jaar viel, mede door het verder verslechteren van het marktsentiment, de opname van bedrijfsruimte en daarmee ook het aandeel distributiecentra licht terug. Het totale opnamevolume in dit kwartaal bedroeg 650.000 vierkante meter vloeroppervlak, waarvan 170.000 vierkante meter betrekking had op logistiek vastgoed. Hierdoor komt naar verwachting de totale opname voor bedrijfsruimte in Nederland uit op circa drie miljoen vierkante meter.

Dit totaal ligt in lijn met een eind december vorig jaar verschenen bedrijfsruimterapport van DTZ Zadelhoff dat concludeerde dat de opname aan bedrijfsruimte in Nederland in 2011 uiteindelijk zal uitkomen op 2.951.000 vierkante meter, wat overigens een stijging betekent van 46 procent ten opzichte van 2010.

 

Geen recordvolume 

De opname van bedrijfsruimte in de EMEA-regio bedroeg in het derde kwartaal van het afgelopen jaar 3,6 miljoen vierkante meter waardoor naar verwachting het volume over het hele jaar de grens van 14 miljoen vierkante meter zal passeren. Dit is aanmerkelijk hoger dan het tienjaarlijkse gemiddelde van 9,2 miljoen vierkante meter, aldus de researchers van JLL. Al zal het recordvolume van 2010 (14,8 miljoen vierkante meter) niet worden gehaald.

 

Economisch klimaat 

Toch zijn huurders de afgelopen paar maanden voorzichtiger geworden, enerzijds vanwege de toenemende ongerustheid over het aanhoudende economische klimaat in de Eurozone en anderzijds door de wereldwijde vertraging van de economische groei.

 

Kansen e-commerce

Sven Bertens, Researcher bij Jones Lang LaSalle zegt over de kansen van logistiek vastgoed in Nederland: "Er zijn vooral veel mogelijkheden op het gebied van supply chain management (SCM) en e-commerce. Voor SCM biedt Nederland een breed scala aan vervoersvormen waardoor relatief gemakkelijk kan worden bespaard op transportkosten (gemiddeld 50 procent van de kosten voor een transporteur)."

 

Synchromodaal transport

Ook zijn er, zo stelt Bertens, mogelijkheden op het gebied van retourlogistiek en het inzetten van synchromodaal transport, beide met het doel de beladingsgraad te verhogen. "Verder zien we dat goederen door de verdere ontwikkeling van E-commerce in kleinere hoeveelheden en met een hogere frequentie worden getransporteerd. Dit biedt mogelijkheden voor partijen die zich richten op Value Added Logistics, door bijvoorbeeld reparatieservices aan te bieden of zich te profileren als Electronic Distributie Centrum. Uitdaging hierin is het aantrekken van voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers."

 

Combinatie Distributiecentra

Voor de ‘last mile’ liggen er volgens de JLL-researcher kansen voor koeriers-, express- en pakketdiensten (KEP-bedrijven). "Zij vormen een steeds belangrijkere schakel tussen de logistiek dienstverlener en de consument. Door de verdere opkomst van E-commerce zijn er tot slot kansen voor Combinatie Distributiecentra waarbij de traditionele logistiek wordt samengevoegd met weblogistiek (eDC). In deze centra worden de voorraad en distributie van het traditionele verkoopkanaal en van de webwinkel van eenzelfde label gecombineerd. Ook dit heeft weer een positief effect op de beladingsgraad."

 

Lees hier het volledige rapport (pdf) van Jones Lang LaSalle. 

 

Reageer op dit artikel